top of page

Het Kerstvarken van J.K. Rowling


J.K. Rowling zou je kunnen kennen van de wereldberoemde boeken over Harry Potter. Het boek Het Kerstvarken verscheen in 2021 en is ondanks de vele magie tcoh wel anders dan Harry Potter. Met af en toe iets humor, veel magie, avontuur en spanning, is dit een hartverwarmend verhaal dat vele harten zal stelen.


Het verhaal gaat over Jack en zijn varken, ook wel 'Ut Varken', want zo noemde Jack zijn speelgoedvarken toe hij net kon praten. In plaats van een roze varken, is het nu een grijs en vaal varken met één hard geworden oor en knopen als nieuwe ogen. Op kerstavond gooit zijn stiefzusje Sanne UV de auto uit; Jack raakt hem kwijt. Hoe moet dat nu? Zijn alles, zijn maatje met wie hij alles kon delen....Maar kerst zou kerst niet zijn als knuffels en speelgoed tot leven komen (daar zijn inmiddels meerdere verhalen over, een beetje à la Toy Story...). Met een nieuwe knuffel, het Kerstvarken dat lang zo leuk niet is als UV, gaat hij op zoek naar UV. Ze vertrekken naar het Land van Verlies, de wereld vol verloren spullen. Jack wordt net zo klein als zijn speelgoed en komt uiteindelijk met hulp van een pratende lunchtrommel, een dapper Kompas en de gevleugelde Hoop dichter bij UV, maar beleeft intussen wel de gekste avonturen. Zal hij UV terugvinden?


Vanwege het grote lettertype en het enigszins eenvoudige taalgebruik, is dit een boek dat zowel kinderen zal aanspreken in de middenbouw als in de bovenbouw. Als voorleesboek en als zelfleesboek zeer geschikt. De onderwerpen in die aan bod komen zijn deels zwaar (scheiding, verlies), maar ook minder zwaar (vriendschap, knuffels). Door de fantasierijke elementen, zoals de namen van plaatsen en de levende, pratende voorwerpen, is dit een fijn boek dat lezers aan het lezen houdt.


De filmische illustraties van Jim Field, geven het verhaal passende beelden. Zo wordt elk deel van de negen delen ingeleid met een grote illustratie over twee pagina's verdeeld. Verder staan er nog en paar losse illustraties in die goed verbeelden wat er gebeurt. Daar hadden er best meer van mogen zijn.Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page