top of page

Het meisje met de blauwe steen van Maranke Rinck en Martijn van der Linden


De Gouden Boekjes (Little Golden Books) komen oorspronkelijk uit Amerika en worden in Nederland sinds 2001 uitgegeven door Rubinstein. Dit jaar wordt het 70-jarig bestaan van de Gouden Boekjes in Nederland gevierd! Reden te meer om eens een Gouden Boekje uit te lichten.


Eigenlijk is de term 'boekje' niet passend, want wat bevatten deze boeken vaak grote verhalen, maar het is nou eenmaal zo dat het kleine, zeer handzame boeken zijn, vandaar de naam.


Je zou de Gouden Boekjes kunnen kennen vanwege de originele verhaaltjes, de vaak bijzonder mooie illustraties en het gouden randje.


Dit verhaal bevat het verhaal van het meisje met de gouden parel, een speciale uitgave voor Het Prinsenhof in Delft. Een piepjong meisje, genaamd Jo, moet kostbare pakjes langsbrengen. Die pakjes hebben uiteindelijk met elkaar te maken. Op de tocht die Jo maakt langs de verschillende huizen, zie je schitterende plekjes in Delft, en voor de kenner: bekende geïllustreerde plekken in Delft. En wat blijkt, dit meisje Jo, is gewoon het meisje dat Vermeer geschilderd heeft!


Het verhaal is heel fijn op rijm geschreven en daardoor zeer toegankelijk voor jonge kinderen. Een voorleesaanrader dus! De tekst is voorzien van werkelijk schitterend, gedetailleerde illustraties van Martijn van der Linden. Het lijken haast schilderijen van Vermeer zelf. Knap om het verhaal een eigen draai te geven door tekst én beeld en toch zo dicht bij de oorspronkelijke werken van Vermeer te blijven.


Ideaal om in te zetten bij het thema Nederland of (kunst)geschiedenis. Je krijgt een goed inkijkje in het Nederland in de tijd van Vermeer. Wat valt er allemaal te ontdekken in de illustraties? Ook een zeer geschikt boek om zelf aan de hand van de illustraties het verhaal te vertellen, vanwege de sprekende beelden.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page