top of page

Hidde Haan vloog naar de maan van Bette Westera


Een geweldige bundel vol versjes over dieren waardoor kinderen ongetwijfeld poëzie (meer) gaan waarderen.


Het boek bestaat uit 29 versjes; allemaal versjes over een dier: Slak, Worm, Libelle, Das, Dikdik, Krekel, Konijn, Koe etc. De dieren beleven avonturen, zitten in de rats of zijn bezig met zichzelf.


Het zijn poëtische versjes, korte en langere, ze hebben allemaal iets liefs en grappigs. Dat de versjes geschreven zijn door Bette Westera herken je direct aan de ritmische teksten en de diverse soorten rijm. Heel fijn in dit boek is de vele alliteratie. Extra leuk zijn de namen van de dieren in dit boek en dat dieren terugkomen in andere versjes. Sommige dieren uit het ene versje helpen namelijk een ander dier in een ander versje. Zo is er een versje over Raf de Rat en deze Raf de Rat helpt Loek Snoek.


Er zijn diverse grappige versjes, zoals het versje over Mo de Mug. Nu snappen we eindelijk door dit boek waar de term muggenbult vandaan komt. Ook zijn er versjes over anders zijn en dat dat prima is, zoals het versje Mus. Mies Mus wil een ei met Mees Mees. Dat kan niet volgens de zus van Mus, want als mus moet je met een mus eitjes krijgen, maar Mies vindt Mees gewoon leuk.


En als je meer van Bette Westera hebt gelezen, weet je dat ze thema's als alleen zijn, elkaar helpen, blij zijn en dergelijke terug laat komen in meerdere gedichten.

Samen met de mooie illustraties in collagestijl, waaraan je het werk van Barbara de Wolf kunt herkennen, is dit een must-have voor in je klas. Elke illustratie vergroot de kern van het versje. Dat zie je bijvoorbeeld heel mooi bij Rat die onder Kat schuilt voor de regen.


Geschikt om voor te lezen aan kleuters en kinderen in de middenbouw Elke én een ideaal zelfleesboek vanaf ongeveer groep 4. En zoals op de achterkant van het boek staat: 'het leesniveau van de versjes loopt op van AVI M3 naar AVI E6. Het gemiddelde leesniveau van de bundel is AVI M4.'

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page