top of page

Hippe heksen en toffe tovenaars van diverse auteurs


Als je op zoek bent naar een voorleesboek vol magische verhalen, dan is dit boek een aanrader. De betoverende en prachtige omslag van Mark Janssen maakt direct nieuwsgierig naar de magie van dit boek. Precies wat de bedoeling is natuurlijk. In dit boek vind je tien heel verschillende magische verhalen die je meevoeren naar andere werelden; ver weg, maar ook dichtbij. Het zijn grappige, mooie, hartverwarmende, stoere en soms een beetje spannende verhalen over heksen, katten, kabouters, tovenaars, draken en magie. Alles komt voorbij wat maar magisch kan zijn. De personages zijn goed en slecht, klein en groot en verrassend. Juist die afwisseling maakt dit een goed voorleesboek. Die afwisseling is niet alleen merkbaar in waar de verhalen over gaan, ook de schrijfstijl is in elk verhaal net even anders én de diverse kleine en (pagina)grote illustraties zijn heel verschillend. Niet zo gek met tien verschillende auteurs en tien verschillende illustrators. Tien schrijvers met een eigen schrijfstijl; tien illustrators met een compleet andere stijl. De tien auteurs zijn Karine Jekel, Kelly van Kempen, Lucas van de Meerendonk, Pamela Sharon, Cora Sakalli, Anke Kranendonk, Femke Dekker, Marloes Kemming, Ruby Coene en Will Kranendonk. De illustraties zijn van Yulia Gorkina, Lena Addink, Michiel van Thillo, Pyhai, Nadia Meezen, Elisa Stolwijk, Nicole van Dooren, Stefan Yamá Cab, Ingrid Wuyster en Aida de Jong.

Er zijn een paar verhalen die er iets meer uit springen wat betreft magie, taal, sfeer en/of illustraties dan andere verhalen. Allereerst Angelie en het Heksenfestival door Kelly van Kempen met de betoverende illustraties van Lena Addink. Doordat het verhaal net iets langer is en het taalgebruik toegankelijk is, word je er als lezer helemaal ingezogen. De grote, prachtige illustraties van Lean Addink helpen daar goed bij. Het misbaksel valt op door de bijzonder kunstzinnige illustraties. Noortjes wens van Cora Sakalli is verrassend en niet direct voorspelbaar. Dit had een boekwerk kunnen worden, want je wilt eigenlijk gewoon meer lezen over Noortje en de vrouw Hilda. De illustratie die Nadia Meezen gemaakt heeft van het huis dat Noortje ziet, is wel iets anders dan verwacht als je de tekst erbij leest. Het sprookjesachtige en spannende Het Wiggelwoud van Femke Dekker valt ook op; niet direct origineel dat je een andere wereld in stapt vanuit je bed, maar de uitwerking is juist wel origineel. Wel had het verhaal best meer illustraties mogen hebben, want de illustraties van Nicole van Dooren zijn erg mooi. Die sfeer is prachtig.


Door het samenspel tussen de tekst en illustraties, de betoverende magie en de diversiteit in dit voorleesboek, is dit een echte voorleestip, voor kinderen vanaf een jaar of 8. Jonger kan ook, maar het is (sowieso altijd) aan te raden dan goed te checken wat kinderen spannend vinden en wat niet en of ze de taal begrijpen van elk verhaal. Sommige verhalen zijn net iets spannender dan andere verhalen en niet elk kind houdt van alle soorten magie.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page