top of page

Hoog in de boom begint de zomer van Wouter Klootwijk


''Kun je me helpen?'

Wie roept dat? En waar?

Over het pad langs de brede sloot loopt een jongen. Lo heet hij.

Hij kijkt om zich heen. Hij ziet niemand.

'Hier,' roept een stem.

Dan ziet Lo een half meisje....'


En daarmee is de toon gezet van dit verhaal. Een gekke ontmoeting van Lo met Jet, maakt dat ze samen dingen gaan beleven. Jet woont in het dorp en Lo is er op vakantie. Hij woont deze zomer met zijn moeder in een zomerwoonwagen bij ome Dik. Hij komt uit de stad en geniet in het dorp. Jet en Lo worden goede vrienden en beleven allerlei avonturen: ze klimmen een hoge boom in, ontmoeten Fien die in een rolstoel zit, helpen Piet van de post, maken een graafmachine, maken een begrafenis mee en nog veel meer.


Een goed boek voor lezers vanaf eind groep 4, dus zet dit boek maar in de kast in jouw groep 4 of 5! Sterke lezers kunnen dit boek wellicht al eerder lezen, maar sommige woorden kunnen nog wat lastig lezen en te interpreteren zijn. Maar dit boek is ook ontzettend goed voor te lezen.


Hele fijne (en ook veel) dialogen en korte zinnetjes, waardoor het een vlot en makkelijk leesbaar boek is. De relatief korte hoofstukken beschrijven meestal maar één gebeurtenis, wat het een overzichtelijk boek maakt.


Knap hoe Wouter Klootwijk een prachtige sfeer weet neer te zetten met dit warme toegankelijke boek. Een klein eenvoudig verhaal, maar ontzettend krachtig, toegankelijk en mooi. Met pakkende beeldende taal, vlotte, korte zinnen en een tikkeltje humoristisch. Een verhaal over de zomer, de zomervakantie, vriendschap en dingen die je in de zomer kunt beleven. Alles komt voorbij, maar zeker niet gekunsteld, juist heel natuurlijk: leven, dood, vriendschap, oud, jong, een lichamelijke beperking, het dorp en de stad. Niet voor niets heeft Wouter Klootwijk al eens een Zilveren Griffel gewonnen. Dit boek zou zomaar eens een nieuwe kanshebber kunnen worden.


De illustraties van Esther Leeuwerik maken het beeld compleet: zomerse warme kleuren en lieflijke maar stoere kinderen. Boven elk hoofdstuk staat een prachtige illustratie die het hoofdstuk goed samenvat. In sommige hoofdstukken staan nog andere grotere illustraties en bijna alle illustraties in dezelfde groene, gele, blauwe of groene kleuren.

.

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page