top of page

Ik hou echt niet van de winter van Fiona Barker


Tim en Tijn zijn twee eekhoornvriendjes. Tim houdt niet van de winter, Tijn wel. Dat zie je ook aan de vrolijke, grote en overzichtelijke illustraties. Tim baalt en Tijn geniet. Tijn is gek op de sneeuw; Tim absoluut niet. Dat lijkt dan ook de reden dat ze winter apart beleven van elkaar. Ondanks de tegenstrijdigheden missen ze elkaar en zetten ze de eerste stap weer naar elkaar toe. 'Want als het buiten koud is.....houdt je beste vriendje je altijd warm.'


Heel mooi hoe veel kenmerken van de winter naar voren komen in dit korte, maar krachtige verhaal. Dit boek is ideaal voor kleuters om te leren dat je winter anders kunt ervaren of dat winter wat anders voor een ander kan betekenen. Deze punten worden mooi uitvergroot en zijn goede aanknopingspunten om het gesprek aan te gaan over dat anders zijn of anders denken of je anders voelen mag, ook al ben je nog zulke dikke vrienden.

Er wordt veel gespeeld met tekst en beeld in grootte en vorm. Dat zie je bijvoorbeeld aan 'Maar op een dag dwarrelt er een droog, bruin blaadje zachtjes naar beneden,' waarbij de laatste drie woorden dwarrelend (golvend) weergegeven zijn. Heel fijn dat het verhaal met weinig woorden zo krachtig kan zijn door de grote en mooie illustraties. Dat vergroot de betrokkenheid bij het voorlezen.


Goed om in te zetten bij thema's als seizoenen, winter, vriendschap en tegenstellingen.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page