top of page

Ik kleur van jou van Milja Praagman


De vrolijke frisse voorkant van het boek en de pakkende titel nodigen direct uit het boek open te slaan. Als je het boek openslaat en er doorheen bladert, word je ondergedompeld in prachtige korte, maar krachtige gedichten. Die gedichten zijn voorzien van zachte illustraties van diverse dieren die in de meeste gevallen direct goed te koppelen zijn aan de gedichten. En dat maakt deze bundel extra mooi: de prachtig, lieflijke illustraties.


De gedichten zelf zijn origineel en toegankelijk voor jong en oud, maar vooral geschikt voor iets oudere kinderen, omdat je bij een aantal gedichten toch wat door moet denken. Die lagen in deze bundel, nodigen uit tot nadenken.

De beeldspraak is sterk. Kijk alleen maar naar het gedicht 'Fluisterriviertje'.


Als een mol heb ik gegraven

zoekend naar een schat

maar hoe diep ik ook groef

nergens vond ik wat.


Tot ik ging graven in mijn denken

en een fluisterriviertje vond

zacht stromen er nu gedichten

uit mijn vingers en mijn mond.


Echt een doordenkertje, maar zeker geen moeilijk gedicht. Het gedicht nog een keer lezen, is zeker aan te raden. Soms valt het kwartje dan meteen. Dat geldt ook voor een aantal andere gedichten met nieuwe nog onbekende, prachtige woorden.


De pakkende titel laat je nadenken over wat er bedoeld wordt en als je dan het gedicht Ik kleur van jou tegenkomt, snap je direct hoe je de titel moet interpreteren. En juist dat geldt voor de hele bundel. De beeldspraak is aanwezig en laat de lezer dus zelf nadenken over de kern van het gedicht.


Een ideale bundel om over gevoelens te praten én om over beeldspraak door te praten.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page