top of page

kijk, die puk en loe van Mark Janssen


Ken je de serie 'ik leer lezen met Zwijsen' al? Dit is een AVI-serie van AVI Start tot AVI E4 voor kinderen de leren lezen. Meest geschikt voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Het leuk van deze serie is dat de verhalen zijn geschreven door bekende schrijvers en/of illustrators. Eén zo'n voorbeeld is dit boek 'kijk, die puk en loe' van Mark Janssen met illustraties van Suzanne Diederen. Dit echtpaar maakt wel eens vaker samen boeken, waar dit 'ik leer lezen met Zwijsen-boek' er één van is. Voor degene die Mark Janssen volgt of kent, is meteen duidelijk dat de kat op de voorkant sprekend lijkt op eigen kat 'Lou'. De zachte, warme en lieve kleuren maken dit een boek dat uitnodigt het door te bladeren. De weinige tekst op elke bladzijde die past bij de illustraties (en andersom) én de woorden die bij veel elementen in de illustraties staan, helpen bij het leesproces. Daarbij komen er veel dezelfde soort woorden in voor, bijvoorbeeld 'pup', 'puk' en 'pok'. Woorden waarvan de betekenis wellicht nog wat onbekend zou kunnen zijn, worden goed zichtbaar in de illustraties. Ook voor kinderen die in groep 2 zitten die bezig zijn met letters en woorden is dit boek aan te bevelen.


Het verhaal in dit boek gaat over kat loe, die moet wennen aan een nieuw dier in huis: pup puk. Loe is niet zo aardig voor puk. Dat merk je bijvoorbeeld doordat hij puk in de regen laat spelen en doordat hij hem opsluit in de wc. Zullen ze aan elkaar kunnen wennen? Een fijn simpel en herkenbaar verhaal.


In 'leesland' is veel te doen als het gaat om AVI-boeken. Er zou meer losgekomen moeten worden van AVI, leesplezier staat immers voorop. Tóch is het zeker aan te raden AVI-boeken te kennen en naast vele andere leesboeken in de klas te hebben; ze sluiten in de meeste gevallen goed aan bij het niveau in een klas. Ze zijn super toegankelijk en helpen beginnende lezers met het leesproces.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page