top of page

Knots en de holenspelen van Tijs van Marle


'Als we samen zijn, dan zijn we sterk.'


Knots en de holenspelen is het vierde knotsgekke avontuurlijke deel in een serie over Knots, Freddie en Tuf. Het zijn toegankelijke verhalen door het krachtige samenspel tussen de tekst door Tijs van Marle en de illustraties van Esther van den Brink.


Knots vindt het jammer dat hij afscheid moet gaan nemen van zijn vriend Freddie, zodra ze aan het eind van de Rode Vlakte zijn. Daar scheiden hun wegen. Althans, dat was de bedoeling, want als Freddie aan Knots vertelt over de holenspelen waar zij, de Oerkies, naartoe gaan, twijfelt het knotsgekke zusje van Knots geen moment. Ze schrijft haar team in om mee te doen aan de holenspelen. Een wedstrijd die bestaat uit meerdere opdrachten waarbij het team dat overblijft of de meeste wedstrijden wint, de winnaar van de holenspelen is. Tuf heeft Knots, Freddie, Roderick de vliegende eekhoorn en haarzelf ingeschreven als 'De fantastische vijftien'. En dus gaan ze op weg naar de holenspelen. Dat gaat al niet helemaal zonder slag en stoot en als ze bij het palendorp aankomen waar de holenspelen gehouden worden, zakt de moed in Knots zijn schoenen. De andere teams lijken veel sterker. Ze moeten het opnemen tegen de Zebramensen, de Wilde Woestelingen, de Stinkgrotmensen, en het Oerkie-team. Zal het hen lukken te winnen met coach Tuf aan het roer?

Door het grote lettertype, de korte zinnen, de nodige humor en de vele speelse illustraties van Esther van den Brink is dit boek een toegankelijk boek. Die illustraties maken het verhaal helemaal af en geven net even wat meer beeld bij een gebeurtenis of maken de gebeurtenis net even wat grappiger. Wat fijn is aan de boeken van Knots en dus ook aan dit boek, is dat elk avontuur in een volgend deel eigenlijk maar een dag later lijkt af te spelen. Daarbij komt dat eigenlijk alle belangrijke gebeurtenissen uit de vorige delen op een subtiele en goede wijze terugkeren in volgende delen, zo ook in dit deel. Dat maakt dat de delen goed los te lezen zijn, maar ook heel goed na elkaar.


Dit boek geeft op een eigentijdse wijze een kijkje in de prehistorie, maar is vooral een simpel, grappig en avontuurlijk verhaal. Kinderen krijgen een beetje een beeld van hoe het er in de prehistorie aan toe ging, waarbij Tijs van Marle wel wat vrijheid heeft genomen, om bijvoorbeeld willekeurig wat dieren toe te voegen. Sommige kinderen zullen tijdens of na het lezen van dit boek (en deze serie) gaan nadenken over de manier waarop mensen toen woonden, leefden, aten, reisden en over dieren die in die tijd leefden.


Alle vier de delen over Knots zijn een aanrader voor lezers vanaf een jaar of 8.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page