top of page

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum van Sjoerd Kuyper


Een filmisch, fantastisch verhaal in een verhaal!


Sjoerd Kuyper schreef in opdracht van het Kinderboekenmuseum dit jubileumboek ter ere van het 25-jarig bestaan. De illustraties zijn gemaakt door Sylvia Weve.


Meneer Droste is nachtwaker van het Kinderboekenmuseum, maar gaat binnenkort met pensioen. Hij weet dat het afscheid hem zwaar gaat vallen het liefst wil hij in het museum blijven zoals al die schrijvers en tekenaars die daar met hun boeken en schetsen en manuscripten en portretten voor eeuwig een plek hebben gevonden. En dus besluit meneer Droste een boek te schrijven. Maar schrijven is een stuk moeilijker dan hij dacht. Zijn kleinzoon Tiuri kent zijn diepste wens en besluit dat er een boek over meneer Droste geschreven moet worden.


Het is een ‘verhaal in een verhaal’ (het Droste-effect) met heel veel verwijzingen naar kinderboeken en personages uit kinderboeken, die in het echte museum een plek krijgen. Niet alleen leuk voor kinderen, ook leuk voor iedereen die van kinderboeken houdt. Juist omdat de kinderboeken en personages niet expliciet bij naam worden genoemd, is de ontdekkingstocht in dit boek zo leuk! Je gaat mee op avontuur en bent zelf bijna een echt personage in dit boek.


Het boek bevat hele mooie uitspraken, waaronder deze van hoofdpersoon Tiuri.


'...Als je niet leest, leef je in één wereld. Als je wel leest, leef je in heel veel werelden, ieder boek is een wereld. En als de wereld in een boek je niet bevalt, stap je er weer uit. Je hoeft alleen maar het boek dicht te slaan..'


Leuk om voor te lezen in je klas of om samen te laten lezen. Hebben jouw kinderen door naar welke boeken verwezen wordt? Je kunt zelf (met je klas) ook naar het kinderboekenmuseum toe. Leuk om dan eerst dit boek te lezen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page