top of page

Midwinternacht van Rick de Haas


Het heeft even geduurd, maar na 15 jaar heeft Rick de Haas eindelijk weer een eigen prentenboek. En wat voor één. Midwinternacht is een hartverwarmend, krachtig voorleesverhaal.


Het verhaal start met een mooi huis op een klif. Daar woont oma in 'het mooiste huis op de mooiste plek van de hele wereld'. Als je daarna de bladzijde omslaat, maak je kennis met oma. Dat gebeurt op een aansprekende en beschrijvende manier, wat bijvoorbeeld opvalt door de zin 'Dit is oma' waarbij je oma op de illustratie in haar huis ziet. Die aanspreekwijze is kenmerkend voor dit boek en zorgt voor een grote betrokkenheid tijdens het voorlezen. Oma is haar huis in kerstsferen aan het brengen voordat haar zoon met zijn gezin komt logeren. Ze voelt zich alleen, dat is merkbaar, maar ze woont niet alleen; er wonen ook vijf huisspookjes. Een paar bladzijden later maken we kennis met haar zoon en zijn gezin. Hier is weer een ander mooi voorbeeld van het beschrijvende door 'Kijk dit zijn ze'. En wat blijkt? Haar zoon en zijn gezin zijn zoals altijd te laat én ze verdwalen ook nog eens. Zouden ze nog op tijd bij oma aankomen? De spookjes maken zich zorgen om oma en bedenken een plan. Ze verkleden zich en bellen aan, want oma ziet toch niet meer zo scherp; dan is oma niet meer alleen en kan het feest beginnen. Zal oma de spookjes herkennen? En wat gebeurt er als haar zoon en gezin alsnog op de stoep staan?

Dit verhaal is heel toegankelijk voor jonge kinderen door de korte zinnen en de vele illustraties. De afwisseling tussen het huis van oma met haar spookjes en de zoon van oma en zijn gezin die een omweg rijden, is zowel in tekst als beeld erg mooi; oranje, gele kleuren tegenover donkerblauw en donkergroene kleuren. De afwisseling in lettertype valt op en is vindingrijk: af en toe staan de woorden die de spookjes tegen elkaar zeggen en de woorden die het gezin van de zoon van oma tegen elkaar zegt in een ander lettertype en vaak dansend op de bladzijde. Er valt ontzettend veel te zien op de illustraties; je kijkt je ogen uit. Eigenlijk zijn het verhaal en de illustraties samen één groot verhaal. De spookjes die de kerstfiguren aanzien voor de familie van oma zijn heel geestig. Vooral omdat oma de foto's van haar familie net had vervangen door beeldjes.


Toch kun je je afvragen of elk kind de diepere laag die dit boek heeft, begrijpt. Het einde ontroert. Je merkt als lezer dat er meer met oma aan de hand is dan het boek laat zien. Niet elk kind zal dat door hebben en juist dat is krachtig aan dit boek. Je leest het echt vanuit kindperspectief. Wat oudere kinderen die aan meer diepere lagen toe zijn, zullen meer zien en meer begrijpen van dit verhaal.


Rick de Haas heeft van dit boek een heel warm verhaal gemaakt dat perfect past bij kerst, want dat het verhaal zich rond kerst afspeelt, is duidelijk aan alle leuke kleine details of grote details zoals de kerstboom de kerststal....


Goed opletten trouwens, want op één bladzijde moet je eerst de tekst op de rechterbladzijde lezen en daarna pas op de linkerbladzijde. Dat kan wat verwarrend zijn.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page