top of page

Mus en kapitein Kwaadbaard, deel 1, 2 en 3 van Kevin Hassing


Wat fijn dat er al drie boeken zijn in de serie Mus en kapitein Kwaadbaard. En nog fijner: er komen nog twee nieuwe delen! Tijd om deze kinderboeken eens uit te lichten, want met deze boeken wordt lezen nóg leuker!

Het zijn alle drie spannende, avontuurlijke, meeslepende, grappige en verrassende en soms ietwat ontroerende boeken die je in één ruk uit wilt lezen! Fijne vlot geschreven boeken, waardoor je als lezer eigenlijk niet wilt dat het verhaal eindigt. De taal is in alle delen sterk. Er staan mooie woordspelingen en dialogen in. Ook worden lastige dingen op een grappige manier uitgelegd. Heel leuk ook hoe uitdrukkingen letterlijk worden genomen, waarna de betekenis weer super origineel wordt uitgelegd.


Alle delen zijn voorzien van prachtige, dromerige, kleurrijke illustraties van Linde Faas. Niet alleen de voorkant nodigt uit tot lezen, ook de paar paginagrote illustraties die de kern van het verhaal goed weergeven. De kleine illustraties bij ieder hoofdstuk zijn ook erg mooi en passend bij het hoofdstuk. De illustraties maken de boeken stuk voor stuk een echte Mus!


Erg geschikt om zelf te lezen vanaf 10 jaar, maar ook erg geschikt als voorleesboek vanaf groep 6.

Deel 1 Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen van (stem)acteur Kevin Hassing is het eerste deel van een grappige, avontuurlijke serie voor jongens en meiden. Over stoere Mus, kapitein Kwaadbaard (die eigenlijk heel lief is), een ruige bende, andere bijzondere boswezens en nog veel meer!

Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt haar havenstadje opgeschrikt door plunderende piraten. Hun leider, Ramon, maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen. Mus weet gelukkig op tijd te ontsnappen uit Zeeburgerdam en gaat hulp halen. Met alleen een bedeltje en de vage aanwijzing van een vrouw uit haar dorp om kapitein Kwaadbaard te zoeken, start ze haar zoektocht. Kwaadbaard was vroeger ook lid van De 5 Slangen en is de enige die Ramon kan verjagen. Maar Kwaadbaard vinden is één ding, hem overtuigen om het zwaard weer op te pakken is een tweede. Gelukkig heeft Mus een belangrijke troef achter de hand…en gelukkig heeft kapitein Kwaadbaard allemaal vage, gekke, stoere vrienden die een handje helpen. De band die Mus opbouwt met Kapitein Kwaadbaard en de andere vrienden is heel mooi beschreven. Het is een prachtig avontuur waain Mus met haar nieuwe gekke vrienden haar eigen stad probeert te bevrijden uit handen van de Vijf Slangen. De weg naar de stad toe is misschien nog wel boeiender dan het bevrijden van de stad zelf.

Deel 2

Dit boek is het bewijs dat een tweede deel nóg beter kan zijn dan een eerste deel. Mus en kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken is de opvolger van Mus en kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen. Dat boek was al fantastisch: spannend, meeslepend, grappig en verrassend en dat geldt zeker voor dit tweede deel. Dit deel is nóg grappiger, er wordt nog meer met woorden en taal gespeeld en de twist is heel verrassend.

Het boek start met een proloog; een spannend moment waarin Mus lijkt te verdrinken. Dan start het eigenlijke verhaal bij het hoofdstuk ‘tien dagen eerder’. De eerste woorden ‘zal ik je handje vasthouden?’ zijn een verwijzing naar deel 1, waarin dat handje vasthouden letterlijk de verbindende factor werd tussen Mus en Kapitein Kwaadbaard. Mus en kapitein Kwaadbaard kijken uit op zee en zien plotseling een paars goedje drijven in zee: venijn. Levensgevaarlijk spul. Ze gaan naar hun vrienden in de herberg. Alle vrienden uit deel 1 komen na elkaar binnen in de herberg waardoor je precies weer weet wie belangrijk zijn in dit verhaal: de enorm grote Buffel, Bertrand (de broer van kapitein Kwaadbaard), Venezuela en zoon (van kapitein Kwaadbaard) Maurits. Al snel wordt duidelijk dat het venijn afkomstig is van een zeemonster, de Kraken: het grootste en gevaarlijkste zeedier ter wereld. Omdat het venijn alles wat leeft, dood maakt in zee, wordt de jacht geopend op dit monster. Mus en haar vrienden bouwen hun schip, de Cobra, om zodat het veilig door zee kan varen. Ze gaan op jacht naar de Kraken. Het belooft een spannend avontuur te worden waarin ze nog oude bekenden tegenkomen ook. Zal het ze lukken de Kraken te verslaan? De verwijzingen naar deel 1 worden vooral niet gekunsteld uitgewerkt waardoor dit boek zeker los van deel 1 te lezen valt.


Deel 3

Duik mee in het derde deel van Mus en kapitein Kwaadbaard, de Amorfe. Ga mee op avontuur met Team Mus. Team Mus bestaat uit een aantal bijzondere mensen. Allereerst het stoere meisje Mus en Kwade kapitein Kwaadbaard (met een klein hartje). Verder spelen de bijzondere Venezuela en grote reusachtige Buffel een grote rol. En niet te vergeten Maurits (de mysterieuze zoon van Kwaadbaard) en vieze, grappige, Kromme Kareltje (een kromgegroeid mannetje). Tot slot hebben in dit deel Hestia (de vliegensvlugge moeder van Mus) en Nachtwachter (die alles opwarmt met zijn warme handen) een belangrijke rol. Maar in dit boek maakt Mus ook nieuwe vrienden: de bemanning van de Amorfe, bestaande uit Nero, Billie, Oscar en Roe met hun felgekleurde haren. De relaties die er zijn en die ontstaan zijn onmisbaar voor het verhaal. Knap dat zo veel personages zo goed bij elkaar passen of elkaar aanvullen. Het verhaal gaat verder waar Mus 2 eindigde. Dat is meteen inkomen. Gelukkig vertelt Mus in vliegensvlugge vaart (alles bij elkaar nog geen hele bladzijde) alles wat in deel 1 en 2 aan de orde is geweest aan Nero, de koerser van het mysterieuze, doorzichtige, glazen schip dat aanmeert bij Mus en haar vrienden. Dat het bijzonder is om zo veel gebeurtenissen in zo'n kort verhaal te stoppen, laat Maurits met zijn 'ga je lekker?'-blik wel blijken. Dit boek gaat over het Tetra Toernooi op het drijvende eiland De Parsasela, waar Mus met haar oude en nieuwe vrienden aan mee gaat doen. Drie schepen (drie teams) die vier opdrachten moeten doen die in het teken staan van de vier elementen: vuur, water, lucht en aarde. Deelnemers hebben maximaal 24 uur per opdracht en de winnaar krijgt één punt per opdracht en nog een halve punt voor de twee kleine extra opdrachten; de Separados. Wie gaat er winnen? De donkere gedaanten op het donkere in mist gehulde Nachtschade, Team Mus op de prachtige glazen Amorfe of de prachtige vliegende IJsvogel? En één ding kan al verklapt worden: het gaat niet helemaal zoals je verwacht.... Kevin Hassing weet de lezer goed te boeien; met deze boeken wordt lezen nóg leuker!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page