top of page

Nederland en Duizend dingen over Nederland van Charlotte Dematons


In Nederland vind je heel veel mooie plekjes in Nederland op een prachtige wijze weergegeven. Op elke spread (twee bladzijden) staat een al dan niet bekend deel van Nederland een gebied, een provincie of iets anders centraal. Zo vind je bijvoorbeeld Den Haag, de zee, Amsterdam, Kerst, Carnaval, dierentuinen en Overijssel afgebeeld in dit boek. De provincie Overijssel (mijn eigen provincie) spant wat mij betreft de kroon; daar is echt zo veel in te herkennen! De afwisseling in seizoenen maakt het een extra gevarieerd boek.


Mocht je De gele ballon van Charlotte Dematons al kennen, dan zie je hier elementen van terug. Je vindt namelijk op elke bladzijde een gele ballon, maar ook een reiger, een tuinkabouter, een piet, een camper, de Nooitlek van de kleine kapitein en de Kameleon. Dat zoeken kan op sommige bladzijden uren duren!

Bijpassend boek is Duizend dingen over Nederland. In Duizend dingen over Nederland vind je de verhalen achter een aantal illustraties uit het boek Nederland. Vooral allerlei bijzonderheden uit ons land worden uitgelicht. De oplettende kijker had kunnen ontdekken dat op elke bladzijde een typisch Nederlands kinderliedje te vinden is én een personage uit de Nederlandse kinderliteratuur. Als je het weet, vind je ze wel, maar als je dit niet wist, is de kans groot dat je er overheen kijkt. De link die Charlotte Dematons legt met vijftig gebeurtenissen uit de geschiedeniscanon van Nederland maakt het geheel erg rijk aan informatie. Verder vind je in dit boek nog uitleg van Charlotte Dematons over een aantal illustraties en worden diverse details toegelicht.


Goed inzetbaar in de klas bij het thema Nederland of geschiedenis of uiteraard gewoon thuis. Zeer geschikt om kinderen gebruiken en tradities te leren die horen bij hun stad, streek of provincie. Kunnen ze alles achterhalen? Kunnen ze elkaar vertellen welke tradities of gewoontes zij hebben of juist niet? Weten kinderen de verhalen achter een illustratie? Ze kunnen op deze manier op zoek naar de geschiedenis achter de illustraties. Uiteraard kan daar het boek Duizend dingen over Nederland goed bij helpen. Een ander idee is om kinderen verhalen te laten vertellen en/of op te laten schrijven bij de verschillende platen. Samen schrijven is daarbij zeker aan te raden. Te lastig? Kies dan één gebeurtenis of één kleine illustratie. Of houd het relatief simpel: kunnen de kinderen naast de genoemde figuren de extra kinderboekfiguren terugvinden? Hoeveel auto's of huizen tellen zij? Nog ander idee is dat je kinderen zelf laat tekenen én schrijven wat zij van hun eigen straat, dorp, stad of provincie in een boek zouden willen zien. In de klas kun je dan een 'klassenboek' maken met alle tekeningen en verhalen erin. Kortom, genoeg ideeën bij dit boek om te doen!


Een erg fijn informatief boek ook beschikbaar op A3-formaat.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page