top of page

Oerbloed-De Raadselbreker van Rob Koops


Volgens de achterflap is dit boek vooral voor lezers die van De Grijze Jager en van De brief voor de koning houden. Twee heel verschillende verhalen, met als overeenkomst het avontuurlijke en het 'lang geleden effect'. Verschillend omdat het ene boek meer fantasy is en het andere meer realistisch én sprookjesachtig. Rob Koops heeft het zijn debuut Oerbloed- De Raadselbreker een boek geschreven dat in alles anders is en eigenheid uitstraalt. Uniek dus. Oerbloed- De Raadselbreker is het eerste deel van een avontuurlijke trilogie vol mysteries en ontberingen en beproevingen.


Het verhaal gaat over de dertienjarige Obbe, van wie je vrij snel een goed beeld krijgt. Hij woont in Boekenburcht, de plek waar alle kennis van Norgië wordt bewaard. Een plek waar boekenliefhebbers graag zouden verblijven, dat wordt wel duidelijk. Al deze boeken in de Boekenburcht worden bewaakt door de Orde der Boekhoeders. Obbe is afstoffer, wat het laagste van het laagste is. Uiteraard wil hij meer en andere belangrijke taken krijgen. Als hij op een dag per ongeluk in de kamer van wijsgeleerde Gundahart wat omstoot en van alles overhoop gooit tijdens het afstoffen, zijn de rapen gaar. Hij wordt betrapt door Rafenna, de nieuwe rechterhand van wijsgeleerde Gundahart en wat voor één. Het valse, gemene karakter sijpelt door de bladzijden heen. Wat Obbe niet verwacht is dat zijn straf die hij schijnt te krijgen, geen echte straf is. Hij hoort van Gundahart dat hij de toegang tot het Zevende Boek heeft opengelegd door zijn actie. Dat betekent dat hij de Raadselbreker moet zijn; hij is de enige die alle raadsels omtrent dit mysterieuze boek kan breken. Hij moet op missie met het Zevende Boek; dit machtige boek mag niet in handen vallen van verkeerde mensen en er zijn mensen op zoek naar het boek. Het Zevende Boek moet in veiligheid gebracht worden en naar Wolfstede. Boekhoeder Obbe gaat met tegenzin op reis en maakt de reis van zijn leven mee. Die tegenzin is voelbaar, maar naarmate het verhaal vordert, zie je hem haast berusten in zijn taak. En als hij dan ook nog eens Darja uit Droogwaerd ontmoet en zij met hem mee op reis gaat, voel je de liefde en vriendschap al groeien. Het lukt hem om zo lang mogelijk niemand iets te vertellen over het Zevende Boek, zoals Gundahart hem had opgedragen, maar als Rafenna hem op de hielen zit, moet hij mensen in vertrouwen nemen. Zal het hem lukken het Zevende Boek in Wolfstede te krijgen?


Je wordt het verhaal ingezogen; een verhaal dat erom vraagt, rustig en uitvoerig gelezen te worden, ondanks het tempo van het verhaal. Beschrijvingen zijn vlot en scherp genoeg om een goed beeld te krijgen van omgevingen, gevaren, strijd en gevoelens. De taal die Rob Koops gebruikt is vermakelijk en relatief eenvoudig, met soms een lastiger woord, zoals 'kekels'. Met humor en veel uitdrukkingen zoals 'geen haar aan mijn hoofd die daar aan denkt', blijf je als lezer geboeid. Wel is het de vraag waarom het boek zo veel korte hoofdstukken bevat. Sommige hoofdstukken hadden prima samengevoegd kunnen worden tot één hoofdstuk, helemaal omdat je steeds verder wilt lezen en niet na bijvoorbeeld drie bladzijden weer ergens opnieuw moet beginnen. En over dat einde moeten we het maar niet hebben. Rob Koops weet de spanning op te bouwen waarbij het wachten op deel 2 heel moeilijk zal worden....


De grote mysterieuze illustraties van Maruga Koops maken het verhaal nog spannender. Allereerst is daar de prachtige kaart (na het mysterieuze omslag). Deze kaart laat het rijk Norgië zien, zodat goed inzichtelijk wordt waar Obbe is op zijn reis en waar hij naartoe gaat, ook al staan niet alle genoemde plaatsen en plekken op de kaart. Naast die kaart zijn er nog meerdere illustraties, verspreid over twee bladzijden die een sfeer uitstralen die past bij het gevoel dat je hebt als je dit boek leest.


Dit kan zeker een tijdloos verhaal genoemd worden, een spannend verhaal ook, een beetje romantisch is het ook, maar bovenal gewoon een heel fijn verhaal om in te verdwijnen.


Voor kinderen vanaf een jaar of 10.Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


התגובות הושבתו לפוסט הזה.
bottom of page