top of page

Rana van Marieke ten Berge


Marieke ten Berge maakt illustraties die dicht bij de werkelijkheid liggen, maar toch magisch sprookjesachtig zijn. Niet zo gek als je weet dat ze wordt geïnspireerd door de natuur in het Noorden.


Het prentenboek 'Rana' is een heel warm verhaal. Je leeft met de kleine poolvos mee die centraal staat in dit verhaal en gaat op in het verhaal door de prachtige illustraties met echte winterse dromerige kleuren, die passen bij het Noorden en vooral bij het Noorderlicht. Die sfeer die de illustratie geven aan het verhaal is magisch. Om over de details in de ogen nog maar niet te spreken...


Het verhaal gaat over de kleine poolvos Rana die de poolwinter door moet zien te komen. Ze gaat op ontdekkingstocht en op zoek naar haar moeder. Dat ze op zoek gaat naar haar moeder is niet direct in het begin duidelijk, want in het begin zijn Rana en haar moeder samen en ineens is Rana alleen. Aan het eind wordt duidelijk dat ze toch haar moeder is gaan zoeken. Onderweg ontmoet ze een ijsbeer en ziet ze prachtige natuurverschijnselen. Toch is het best spannend allemaal. Alleen dat zie je al wel in de illustraties terug.


Achterin het boek kun nog je een korte toelichting lezen over poolvossen en over Spitsbergen. Je leest er onder andere dat dit verhaal gebaseerd is op het prachtige volksverhaal over het Noorderlicht en de poolvos. Dit volksverhaal vertelt het verhaal over poolvossen die zogenaamd het Noorderlicht zouden maken met hun staart . Ze zwiepten in de bergen de sneeuw omhoog de lucht in, wat een magisch kleurenpalet in de lucht zou geven. Op deze manier zou dus het Noorderlicht zijn ontstaan.


Wat het extra mooi maakt en wat terug te zien is in de illustraties is dat Marieke ten Berge ook zelf poolvossen heeft bekeken en heeft geobserveerd, waardoor het bijna een echt verhaal lijkt.


Een heerlijk verhaal om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 4. Goed in te zetten als het gaat om vertrouwen hebben, verdwalen, je ouders kwijt zijn of om zelfstandigheid aan te moedigen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page