top of page

Reis naar de maan van John Hare


Een prachtig tekstloos prentenboek met een wel heel bijzonder, lief en grappig verhaal dat knap geïllustreerd is.


Het fijne aan een tekstloos prentenboek is dat je zelf het verhaal mag invullen. Toch kun je om het verhaal in dit boek niet helemaal heen. De grote lijnen liggen vast, maar je kunt het verhaal wel groter of juist kleiner maken. Het verhaal gaat over een klas die op excursie gaat naar de maan. Of beter gezegd het gaat vermoedelijk over een klas gezien de grootte van de kinderen en het feit dat ze een tas mee hebben en in een ruimteschip vliegen dat lijkt op een schoolbus. De kinderen en de begeleider hebben allemaal een ruimtepak aan. Je ziet hun gezichten niet. Door de houdingen en strakke lijnen van de armen, een hangend hoofd of twee armen in de lucht zie je toch goed hoe de personen in dit verhaal zich voelen. Juist dat maakt dit een sterk prentenboek. Eén kind valt al snel op. Hij is de enige met een geel doosje met kleurtjes erin (en een tekenblok). De rest heeft een wit pak aan en een witte tas; een paar kinderen dragen nog iets dat grijs is. Doordat dat ene kind iets kleurigs meedraagt, kijk je automatisch naar hem. De groep kinderen duikt, vermoedelijk, een krater in, terwijl dat ene kind gaat zitten en de aarde na gaat tekenen. Als je de bladzijde daarna omslaat, zie je dat het kind in slaap is gevallen. Kan niet missen: een hangend hoofd en 'zzz' boven zijn hoofd. En als hij wakker wordt, volgt hij snel alle voetafdrukken om te kijken waar de rest is, maar wat blijkt: hij is helemaal alleen op de maan achter gebleven, of is hij toch niet helemaal alleen?


De meeste bladzijden bevatten één grote illustratie, sommige bladzijden bevatten twee illustraties die gescheiden zijn door een wit vlak (horizontaal of verticaal). Twee bladzijden vallen op doordat het kind afgebeeld is in een cirkel met witte randen eromheen. Dit lijken ook keerpunten te zijn in het verhaal. Sterk is het kleurgebruik. Alles is zwart, wit en grijs met een paar kleine andere tinten. Juist datgene wat aandacht moet krijgen, heeft kleur, zoals het ruimteschip, de gele doos met gekleurde krijtjes én de aarde.


Een geestig bedacht verhaal met een verrassend verloop, waar je veel kanten mee op kunt, ook lijken sommige emoties en handelingen vast te liggen in de beelden. Je kunt er soms wat extra's aan toevoegen tijdens het lezen of juist het kind of de kinderen aan wie je dit voorleest, zelf verhalen eromheen laten bedenken.


Kijk hier voor meer tips om te lezen wat je met een tekstloos prentenboek kunt doen.
Auteur: John Hare

Jaar: 2020

Genre: tekstloos prentenboek

Leeftijd: 3+

Uitgeverij: Lannoo

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page