top of page

Rode Pier en heks Hella/ Hallo, worm! van Monique van der Zanden & Donna Kroese

Dit is een boek in de sterke serie 'Verhalenrijk'. Verhalenrijk is een leeslijn van uitgeverij Christofoor met kinderboeken voor kinderen vanaf 6 jaar. De uitgeverij heeft deze boeken uitgebracht met als doel dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en enthousiaste lezers. De nadruk bij deze boeken ligt op plezier in lezen en liefde voor de natuur, zo ook in dit boek en dit boek is extra bijzonder, want het bevat twee verhalen die met elkaar te maken hebben: één avonturenverhaal en één informatief verhaal. Deze hele serie boeken is aan te bevelen om standaard in de klas te hebben staan of thuis te hebben als je een beginnende lezer in huis hebt.


In dit boek speelt in beide verhalen de natuur weer een belangrijke rol. De verhalen gaan beide over de worm en hebben nauw met elkaar te maken, dus niet zo vreemd dat ze samen in één boek gebundeld zijn. Ze vullen elkaar goed aan. Allereerst lees je een spannend leerzaam verhaal over een avontuur dat Rode Pier beleeft met heks Hella. Daarnaast lees je een informatief verhaal over de worm. Aan de kaft kun je zien welk verhaal je gaat lezen, want op de voorkant (of achterkant, het is maar net met welk verhaal je begint) staat de titel van het ene boek en op de achterkant de titel van het andere boek. Je moet het boek dan wel even draaien. Extra handig is dat in het midden, als het ene verhaal afgelopen is, een tip staat om het boek om te draaien om het andere verhaal te kunnen lezen.


Rode Pier en heks Hella

In korte hoofdstukken met steeds een nieuwe titel lees je één groot verhaal, waarin de worm Rode Pier, heks Hella helpt om haar tuintje weer te laten groeien. Heks Hella is boos, want haar kruiden groeien niet en gaan dood. Knap dat Rode Pier zo rustig blijft terwijl ze zo boos is. En die boosheid blijft misschien wel iets te lang hangen. Gelukkig kan Rode Pier haar wel helpen. Heks Hella gaat mee met Rode Pier en samen gaan ze naar Wormstad om vrienden van Rode Pier op te trommelen. De weg daarnaartoe is best spannend, want andere dieren lusten wel graag een wormpje, gelukkig kan heks Hella toveren. Dat heks Hella kan toveren maakt het verhaal fijn verrassend, maar zou ze ook door haar toverkrachten zo maar spontaan de naam van Rode Pier kunnen weten zonder dat Rode Pier gezegd heeft wie hij is?


Hallo, worm!

In 'Hallo, Worm!' staat alles wat je altijd al hebt willen weten van de worm. Je leert niet alleen veel door allerlei weetjes te lezen, er staan ook diverse doe-opdrachten in, zodat je ook echt kunt ervaren hoe een worm leeft. Zo staan er doe-tips in voor het maken van een kijkdoos, het maken van een wormen-hotel en het maken van een woord-worm. Die variatie tussen informatie en kleine activiteiten, maakt dit verhaal aantrekkelijk.


Het zijn twee rijke, leerzame verhalen die uitdagen door de eenvoudige, maar toch rijke taal, speciaal voor kinderen die al enigszins zelf kunnen lezen (eind groep 3/ groep 4). Daarnaast zal dit boek zeker boeien door de vele illustraties van Donna Kroese, vooral onderaan de kantlijn of als onderdeel van het verhaal.


De illustraties van Donna Kroese vrolijken de verhalen op en maken heks Hella wat minder bozig. Niet alleen de kleuren zijn prachtig, ook de speelsheid van sommige illustraties maakt dit boek zeer aantrekkelijk. Begrijpelijk dat Rode Pier ogen heeft in Rode Pier en heks Hella, omdat deze twee personages samen een avontuur beleven en met elkaar praten, maar het sluit niet geheel aan bij de tekst, want heks Hella zegt dat wormen geen ogen hebben en toch heeft Rode Pier ogen. Dat kan wellicht voor wat verwarring zorgen.


Extra leuk: de boeken zijn (tegen gereduceerd tarief) als klassenpakket met lesbrieven en aanvullende informatie te verkrijgen. Meer over Verhalenrijk lees je hier.

Schrijver: Monique van der Zanden

Illustrator: Donna Kroese

Jaar: 2024

Genre: fictie/non-fictie

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Christofoor

Comments


bottom of page