top of page

Ronnie de roerdomp en het geheim van het moeras van Arjan Dwarshuis


Ken jij de Roerdomp al? Het is een vrij zeldzame, unieke vogel waarvan er zo'n 600 broedparen in Nederland voorkomen en over deze bijzondere vogel gaat dit spannende en mooie boek.


Het verhaal gaat niet alleen over de roerdomp, het gaat ook over de elfjarige Suus. Suus is een meisje dat dol is op vogels. Ze gaat er vaak op uit de polder in of het moeras in op zoek naar vogels. Alle vogels die zij ziet vliegen in welk seizoen dan ook schrijft ze op in haar logboek. Dat logboek is in het boek steeds als een illustratie weergegeven waarbij de datum steeds vermeld staat. Handig voor het tijdsbesef, hoewel er genoeg aanwijzingen in het verhaal zitten om te zien dat het verhaal zich afspeelt in meerdere seizoenen. Op een dag zakt Suus door het ijs in het Mondige Moeras en wordt ze gered door een pratende roerdomp. Even denkt ze dat ze gek is geworden. Ze raakt geinteresseerd in deze vogel en zoekt informatie over de roerdomp in het Mondige Moers. Er blijkt een legende te bestaan: de legende van het Mondige Moeras. En laat dat Mondige Moeras nou precies het moeras zijn waar ze de roerdomp ontmoette. Wat blijkt: in de 17e eeuw werd ene Ronhart de rechtvaardige betoverd en veranderd in de eenzaamste vogel van het moeras: de roerdomp. Ronnie is dus deze vervloekte vogel en dat betekent dat hij dus al wel heel lang vervloekt is. Suus en Ronnie bouwen een band op, waarbij ze allerlei dingen meemaken. Suus ontmoet zelfs Arjan nog in het verhaal (dat kan niet anders dan een verwijzing naar de schrijver zijn...). Maar uiteindelijk gaat het erom of Suus en Ronnie het voor elkaar krijgen dat Ronnie weer verandert in een mens zodat de vloek opgeheven wordt. Daar lijkt het hele verhaal naartoe te werken maar eigenlijk is de weg ernaartoe het mooist. Suus ontdekt namelijk een familiegeheim... Dat familiegeheim heeft te maken met de dementerende oma van Suus. De uitstapjes naar oma nemen dan ook een belangrijke plek in het boek in.


Het boek gaat allereerst natuurlijk over de band die Suus en Ronnie opbouwen, maar daarnaast gaat het ook over de band die oma Loek en Suus samen hebben en over omgaan met afscheid nemen. Oma Loek is dementerende en gaat snel achteruit, maar ze heeft het met vlagen ineens over het moeras. Wat ze daar toch mee bedoelt?


Aangezien er heel klein op de voorkant van het boek een '1' in het puntje op de i (in de vorm van een vogel) van 'Ronnie' staat, lijkt het alsof er een vervolg aan zou kunnen komen. Het einde voelt niet zo, maar misschien komt er dus nog een vervolg....


De vele illustraties van Marieke ten Berge spelen een grote rol in dit verhaal. Ze zijn heel erg passend, wat misschien niet zo gek is aangezien Marieke ten Berge in de polder woont, dol is op de natuur en graag dieren illustreert. De illustraties zijn heel dromerig, in een mooi kleurenpalet. Ze vroegen net even dat beetje extra toe wat dit verhaal een bijzondere lading geeft. Dat maakt het een heel fijn geheel; de sfeer die het boek ademt is door de illustraties extra krachtig. Extra leuk zijn de kleine illustraties van het logboek door het boek heen. Wel jammer is dat het soms niet heel goed leesbaar is.

Doordat de schrijfwijze af en toe iets informatiefs heeft, zal het vooral kinderen boeien die al geinteresseerd zijn in vogels, want er komen prachtige vogels voorbij. Arjan Dwarshuis heeft geprobeerd veel informatie over de diverse vogels te verwerken in de tekst en heel af en toe ligt dat er iets te veel bovenop. Het is dan ook vooral een boek voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar de natuur en dan specifiek geinteresseerd zijn in vogels. Maar het boek is ook zeker geschikt voor kinderen die van mysteries en magische verhalen houden. Het verhaal lijkt namelijk haast een realistisch verhaal, maar toch zit er een zeer magisch element in, want ja Ronnie De Roerdomp kan praten en de enige die hem verstaat is Suus...


Zelf vogels tellen? Dat kan! Achterin staat een mooie lijst waarop je de vogels die je hebt gezien kunt aankruisen.


Meest geschikt om zelf te lezen vanaf een jaar of 9.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page