top of page

Rozen voor de zwijnen- De minstens 100 spreekwoorden van Bruegel van Ted van Lieshout


Als je van taal, van kunst en/of van geschiedenis houdt dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen. Niet alleen vanwege deze onderwerpen, maar voornamelijk vanwege de wijze waarop dit boek is vormgegeven. Dit is een heel leerzaam en vermakelijk boek over spreekwoorden en uitdrukkingen.


In 'Rozen voor de zwijnen' gaat Ted van Lieshout dieper in op allerlei spreekwoorden en uitdrukkingen aan de hand van een schilderij uit de zestiende eeuw van Pieter Bruegel de Oude. Pieter Bruegel de oude heeft namelijk een schilderij gemaakt dat heet 'De Nederlandse spreekwoorden', waarop meer dan 100 spreekwoorden staan afgebeeld. De manier waarop Ted van Lieshout dit doet is origineel. In een gesprek met (vermoedelijk) een kind, legt hij van alles uit over diverse spreekwoorden, uitdrukkingen, tradities en gebruiken van vroeger. Die vragen van het kind zijn aangegeven in het rood en sturen het verhaal. Een enkele keer is die sturing niet aanwezig en gaat Ted van Lieshout gewoon verder met iets wat in het schilderij te zien is. Juist die interactie maakt dit een zeer aantrekkelijk boek, naast de manier waarop Ted van Lieshout ingewikkelde spreekwoorden probeert uit te leggen. Probeert omdat hij af en toe eerlijk aangeeft dat hij niet heeft kunnen achterhalen wat een bepaald deel van het schilderij moet voorstellen.


Voorin het boek staat het gehele schilderij, waarna steeds op volgende bladzijden kleine fragmenten uit het schilderij staan waar het gesprek over gaat. Er komen heel veel spreekwoorden voorbij (Ted van Lieshout heeft er 111 kunnen achterhalen, maar er staan er meer op) waarbij je soms merkt dat de schrijver er veel lol in had. Bijvoorbeeld het stukje waarin spreekwoorden met 'kop' erin aan bod komen. Daar gaat hij helemaal los met meer dan 15 uitdrukkingen met 'kop'.


De vormgeving van het boek is prettig. Veel kleine afbeeldingen van het schilderij, de bladzijden zijn ingedeeld in kolommen en de tekst van de vragensteller heeft een rode kleur en de uitdrukkingen of spreekwoorden staan in het blauw.


Vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Schrijver: Ted van Lieshout

Jaar: 2023

Genre: non-fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Leopold

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page