top of page

Saar en Bram op zoek naar de Ster van Govert Schilling en Jeska Verstegen


Een mooi avontuurlijk, lief en leerzaam en uitgebreid voorleesverhaal over de schapen Saar en Bram die een nachtelijk avontuur onder de sterrenhemel meemaken. Govert Schilling heeft op een speelse en toegankelijke wijze een beetje theorie over sterren en wetenschap verwerkt in een verhaal voor jonge kinderen dat past bij de donkere dagen van kerst én bij het kerstverhaal. Een goed voorleesverhaal ter voorbereiding op kerst.


Saar en Bram zijn nieuwsgierige schaapjes. Ze willen het liefst steeds nieuwe dingen ontdekken. Ze zijn anders dan de andere schapen. Als ze op een avond geïntrigeerd raken door de nacht, de maan en de sterren, komen ze als laatste binnen in de stal. Opa David vertelt diezelfde avond een verhaal over de Ster van Bethlehem en dat is de aanleiding om midden in de nacht op avontuur te gaan. Ze gaan op zoek naar de Ster van Bethlehem. Best spannend zo in het donker en als je goed kijkt op de sprookjesachtige illustraties van Jeska Verstegen zie je meer dan het verhaal je vertelt. Opletten geblazen dus! Saar en Bram komen een paar dieren tegen die alle drie een eigen manier van spreken hebben: Caspar het konijn, Balthazar de buizerd en Melchior de muis. Deze dieren vragen waar Saar en Bram naar op zoek zijn en vertellen hun eigen versie van het verhaal. Alle veronderstellingen komen voorbij. Als Saar en Bram verdwaald raken en van elkaar gescheiden worden, schetst Govert Schilling heel mooi hoe de dieren samenwerken om los te komen.

Als je bekend bent met het verhaal over de Ster van Bethlehem, lang lang geleden, zal dit boek voor herkenning zorgen. Het zal veel kinderen doen denken aan de ster in het kerstverhaal. Dat mensen verschillende meningen hebben over deze ster, ook onderzoekers, wordt duidelijk in dit voorleesverhaal, maar dit boek maakt vooral inzichtelijk dat je anders mag denken en dat je juist dat anders denken mag omarmen. Soms bevat het verhaal best lastige taal, maar goed passend bij het verhaal. Zo praat Balthazar de buizerd in volzinnen en gebruikt hij juist ingewikkelde termen, maar door de speelsheid en de interactie tussen Saar, Bram en Balthazar, wordt alles goed uitgewerkt en dus duidelijk. Die rijke taal maakt dit een goed boek om voor te lezen en het nodigt uit om gesprekken aan te gaan. Eén ding is duidelijk: de woordenschat en de kennis over sterren en planeten zal groeien door dit voorleesverhaal.


De betoverende illustraties van Jeska Verstegen op elke bladzijde zorgen ervoor dat je nog net iets meer in het verhaal verdwijnt. Fijne grote illustraties onder of naast de tekst waarbij achtergrondkleuren een grote rol spelen om de setting sfeer te geven. Ze stralen warmte, liefde en avontuur uit en zijn haast magisch. Niet zo gek als je Jeska Verstegens stijl kent.


Ideaal voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of 5 en goed zelf te lezen vanaf een jaar of 8.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page