top of page

Siemon naar rechts van Nicole van Brummelen


Een boeiend, interactief prentenboek met grote illustraties dat op een speelse manier laat zien wat links en rechts inhoudt.


Grote kans dat je een glimlach krijgt, tijdens het voorlezen van dit boek. Alleen de eerste spread is al leuk: en verdwaasde meeuw met op de achtergrond allemaal andere meeuwen die min of meer hetzelfde roepen: 'we gaan!' Als je dan verder bladert, zie je dat maar liefst vijf meeuwen roepen 'naar links!' waarop Siemon zegt 'oké naar links', maar naar rechts vliegt. Kinderen die het verschil al kennen tussen links en rechts zullen direct reageren. Meteen wordt duidelijk dat Siemon het dus niet helemaal snapt. Als dat maar goed komt... De tocht die Siemon maakt is vervolgens interactief. Aan diverse dieren vraagt hij of ze een groep meeuwen hebben gezien en al deze dieren geven Siemon aanwijzingen, zoals 'blader drie keer naar rechts en vraag het (een ander dier)'. Je wordt dus op een bijzondere manier door het boek geloodst. Je moet naar rechts bladeren, naar links, het boek ronddraaien (die bladzijde is net even extra bijzonder, alleen al door de mooie illustratie) en je moet bladzijden openklappen om Siemon op weg te helpen naar de groep meeuwen. Je kunt je voorstellen dat Siemon deze tocht niet heel leuk vindt, want hij komt enge, gekke en voor hem onbekende beesten tegen en vindt de andere meeuwen maar niet. Daar wordt hij wel wat verdrietig van. Zal hij de andere meeuwen vinden?


De kracht van dit boek zit vooral in het interactieve; het is geen standaard prentenboek. Je moet dus echt goed luisteren (en lezen) wil je Siemon verder op weg kunnen helpen. Door de overheersende blauwe kleuren en doordat er weinig achtergronddetails zijn, blijf je goed gefocust op Siemon en het verhaal. Dat maakt het een overzichtelijk boek. Extra leuk zijn de gezichtsuitdrukkingen van Siemon. Die zijn bijna op elke bladzijde net even anders. Kunnen kinderen zien aan de illustraties hoe Siemon zich voelt?


Een ideaal boek om kinderen het verschil tussen links en rechts aan te leren. Maar ook een fijn boek om het te hebben over andere keuzes maken dan een ander, want is dat echt zo erg? Soms kan iets anders net zo avontuurlijk of misschien nog wel leuker zijn.


Leuk voor thuis en in de klas: een lesbrief met diverse activiteiten is te downloaden op de site van de auteur. Klik hier.

Auteur: Nicole van Brummelen

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff

Comments


bottom of page