top of page

Sinterklaas ABC van Mariska Hammerstein & Juliette de Wit


Een klein handzaam boek waarin alle letters van het alfabet voorbijkomen. Op de ene bladzijde zie je een rijmpje staan dat steeds op dezelfde wijze start, bijvoorbeeld 'De O is van Ondeugend', waarbij de bewuste letter op de bladzijde ernaast is afgebeeld.


De woorden waar de letters aan gekoppeld zijn, hebben allemaal te maken met al dan niet bekende Sinterklaaswoorden en dus bekende elementen die horen bij Sinterklaas (pepernoten, intocht, liedjes, cadeautjes en meer); van de A van Aankomst naar de Z van Zingen. Wat fijn hierbij is, is het rijmschema dat bij elk rijmpje hetzelfde is en het feit dat elk gedichtje acht regels heeft. De illustraties van Juliette de Wit bij elke letter zijn divers en hebben mooie zachte kleuren. De meeste letters zijn chocoladeletters, dus juist de andere letters die net even anders zijn afgebeeld, vallen meer op, zoals de 'P' die bestaat uit allerlei pepernootjes die samen dus de letter 'P' vormen.

Eigenlijk is dit boek voor elke leeftijd leuk, omdat je de insteek kunt veranderen, maar het boek is het meest geschikt voor kleuters en beginnende lezers die (veel) met letters bezig zijn. Een boek als dit helpt bij de herkenning en het aanleren van letters bij jonge kinderen. Bij oudere kinderen kun je dit boek juist gebruiken als startpunt bij bijvoorbeeld poëzielessen rond Sinterklaas.


Ideeën om te doen met dit boek:

- Laat wat oudere kinderen zelf een rijmpje maken met een letter die past bij Sinterklaas.

- Laat jongere kinderen op zoek gaan naar de bewuste letter in het gedichtje. Kunnen ze die daar ook vinden? Ook leuk om dit te doen tijdens het voorlezen. Wanneer hoor jij de letter?

- Zoek in huis of in de klas naar nog meer (Sinterklaas)spullen die beginnen met de afgebeelde letter.

- Kies een letter uit het alfabet, bijvoorbeeld de eerste letter van je naam en knutsel en teken die zo mooi mogelijk.


Dit boek leent zich voor veel meer dingen, dus leef je uit!


Recente blogposts

Alles weergeven

留言


留言功能已關閉。
bottom of page