top of page

Sinterklaas voor grote kinderen van Chariva


Sinterklaas voor grote kinderen.


VERBODEN VOOR KINDEREN ONDER DE 7 JAAR

.

.

.

.

.

.


Dit is een voorleesboek of zelfleesboek dat de geheimen van Sinterklaas onthult. Ideaal dus om in te zetten zo rond groep 4 of 5, afhankelijk van het kind. Vooral handig om thuis te gebruiken als je niet weet hoe je je kind de waarheid over Sinterklaas moet vertellen. Het boek start met een belangrijke boodschap. Voordat alle geheimen over en van Sinterklaas verteld worden, moeten kinderen het contract dat in het boek zit, tekenen. Dat contract maakt het extra beladen; het is uitermate belangrijk dat wat kinderen ná het contract lezen geheim blijft: 'Ik beloof dat ik het Grote Geheim van Sinterklaas niet doorvertel.’ Het geheim mag absoluut niet doorverteld worden aan kleine kinderen. Na het contract vertelt Sinterklaas zelf alles aan de kinderen. Doordat Sinterklaas wat vragen stelt aan de kinderen, worden de kinderen zelf aan het nadenken gezet. Daarna vertelt Sinterklaas over de wijze man Nicolaas uit Turkije, een bisschop die allerlei avonturen beleefde. Uiteraard lees je hoe Nicolaas aan de naam SINT Nicolaas komt. Grappige toevoegingen zijn de correcties in de tekst door Piet die te herkennen zijn aan de rode stift. Hoe herkenbaar voor kinderen!


Een ideaal boek om niet zelf het verhaal te vertellen, maar aan de hand van het verhaal samen alles te weten te komen over de waarheid van Sinterklaas. De illustraties en doorgestreepte woorden maken het een leuk geheel. Daarnaast is de tekst geschreven in een groot lettertype en wordt het kind veel aangesproken, waardoor het een toegankelijk verhaal is.

Wat kun je doen met dit boek?:

- Gebruik het boek als uitgangspunt voor een gesprek over dit voor veel kinderen beladen onderwerp (kijk goed of jouw kinderen hier aan toe zijn!)

- Lees het boek voor aan kinderen die het geheim kennen en laat kinderen er zelf achter komen wie het verhaal vertelt (let op: aan het eind verklapt Sinterkaas het!)

- Laat kinderen zelf gedichten schrijven.

- Bespreek met kinderen hoe ze geheimen kunnen bewaren.


Die 7 jaar is natuurlijk een richtlijn, want er zijn genoeg kinderen die nog in Sinterklaas geloven als ze 7 zijn…

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page