top of page

Skip en de konijnendief van Anna Woltz


Er is weer een nieuw boek in de serie Tijgerlezen: een hele grappige, spannende en originele van Anna Woltz. Dat Anna Woltz goed kan schrijven voor meerdere doelgroepen(!), bewijst ze weer met dit boek. Leuke woordgrapjes, heerlijke humor; een grappig en spannend verhaal met een mooi bont gezelschap van personages en een onverwachte dader.


Het boek start meteen spannend:

'Dit boek zit vol raadsels.

Er is een dief.

En een piraat.

En een draak.

Grapje, geen draak.'


Om vervolgens de lezer aan te spreken, want je moet als lezer hoofdpersoon Skip helpen! Voordat je op zoek mag naar de dief, stelt Skip nog even zijn vier vrienden voor: de zevenjarige Bennie (die gek is op moppen en raadsels), Olena (die drie talen kan spreken), hond Pluto (de hond van Bennie, die dol is op meter en die slijm vijf meter kan slingeren) en konijn Snuf Snuffelaar de Derde (die verder Snuf zal worden genoemd, want 'anders is elke bladzijde mereen vol'). Al snel ontdekken Skip, Bennie, Olena en Pluto dat konijn Snuf weg is. Ze vinden een leeg hok! Gelukkig krijgt de overactieve skippybal Skip hulp van zijn vrienden, met een heerlijke realistische kinderlogica bij de ontdekking, want niet alleen mensen, maar ook apen en handige olifanten kunnen toch een konijnenhok openmaken? Wat volgt is een spannende en grappige speurtocht naar de konijnendief, inclusief de grapjes van Bennie, de vreemde aanwijzingen en voorwerpen (zoals de plaswekker: hoe kom je erop? Erg geniaal gevonden), je verkleden als echte speurders (en als elkaar), een achtervolging en een onverwacht einde.

Dit boek is er een dat kinderen in één keer willen uitlezen. Ze willen weten wie de dief is en wie konijn Snuf gestolen heeft. Zo'n speurtocht doet het erg goed vanwege de spannende en grappige momenten die goed in samenhang zijn. Door de verrassende wendingen, blijf je geboeid tot het eind. Mocht je dit boek samen lezen, dan is het uiteraard aan te bevelen eerst samen te bedenken wie het gedaan kan hebben.


De vormgeving is fijn. Veel witregels, wat het goed leesbaar maakt, en mooie, speelse, kleurrijke, grappige illustraties van Lars Deltrap. Het lijstje 'wat we weten over de dief', wordt één keer aangevuld met meteen alle aanwijzingen, lekker overzichtelijk voor jonge lezers. Wat je soms ziet bij boeken voor beginnende lezers is dat de taal soms gekunsteld wordt en dat zinnen minder prettig lezen. Bij dit boek is daar geen sprake van: het is Anna Woltz gelukt een sterk samenhangend verhaald neer te zetten


Vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7, maar ook ideaal om samen uit te lezen.

bottom of page