top of page

Toen het oorlog was 1939-1945 van Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal


Een (dik!) informatief boek dat opgebouwd is uit verschillende thema's over de Tweede Wereldoorlog, die kinderen zal aanspreken door de fijne schrijfwijze en prachtige vormgeving.


Het boek start met een overzichtelijk hoofdstuk waarin wat achtergrondinformatie wat geschetst van de Tweede Wereldoorlog. Ook vind je in het boek een overzichtelijke tijdlijn waarbij vanaf 1933 tot en met 15 augustus 1945 alle belangrijkste data en gebeurtenissen voorbijkomen. Het is echt aan te raden om dat eerste hoofdstuk te lezen voordat je de rest bekijkt. De rest van de hoofdstukken kun je bekijken en lezen in welke volgorde je ook wilt, want alle informatie is per thema weergegeven. De hoofdstukken gaan bijvoorbeeld over hoofdrolspelers, techniek, symbolen, vrienden, moord en dieren in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij wordt alle informatie niet mooier gemaakt dan dat het was. De feiten worden eerlijk gegeven, maar de auteurs hebben wel keuzes gemaakt in wat ze op hebben genomen in dit boek en hoe ze dit hebben weergegeven, zodat het toegankelijk blijft voor kinderen.

De opzet van elk hoofdstuk maakt het boek voor kinderen erg overzichtelijk, ondanks de lengte van de hoofdstukken (die zijn best uitgebreid). De korte blokjes tekst die af en toe extra worden toegevoegd spreken kinderen direct aan. Het houdt de lezer actief. Wat daarbij helpt zijn de kaders 'Om over na te denken', waarmee elk hoofdstuk wordt afgesloten.


De illustraties van Irene de Goede spreken aan en passen goed bij de sfeer van dit boek. De foto's die zijn toegevoegd worden allemaal toegelicht, de ene wat uitgebreider dan de andere. Dat geeft een compleet beeld.


Het register, de afweging van de auteurs en de bronnenlijst zijn tot slot een fijne toevoeging voor degene die meer informatie op wil zoeken in dit boek of na het lezen van dit boek en voor degene die meer over het ontstaan van het boek wil weten.


Echt een boek dat in elke bovenbouwklas én thuis zou moeten staan.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page