top of page

Toen rups een vlinder werd van Bette Westera

Een bundel vol prachtige versjes en verhalen over allerlei beestjes.


De dag van Eendagsvlieg is net begonnen als ze Rups ontmoet. Rups wacht tot hij een vlinder wordt en Eendagsvlieg wacht tot de dag begint, want ze wil de wereld gaan ontdekken. Rups wacht en wacht en vraagt Eendagsvlieg of ze al iets ziet veranderen bij hem. Het duurt Eendagsvlieg te lang, ze vliegt ervandoor. Als Rups dan eindelijk een vlinder wordt, gaat hij op zoek naar Eendagsvlieg, want dit moet Eendagsvlieg echt zien.


De tocht trekt langs allerlei dieren op zoek naar Eendagsvlieg. Hij komt onder andere langs Oorwurm, Pissebed en Kakkerlak van de Nette-Beesten-Club, Hommel, Bromvlieg, Libellen, Luis en Pieter de Pier. Alle dieren die Vlinder tegenkomt, zeggen dat ze Eendagsvlieg hebben gezien. Maar zal Vlinder op hun aanwijzingen Eendagsvlieg vinden?


Een heerlijk filosofische zoektocht met prachtige gesprekken tussen de dieren, afwisselend in een verhaalvorm of in een versje. De gesprekken tussen de dieren zijn kostelijk en verrassend. Het ritme in de versjes is heel fijn.

De illustraties van Djenné Fila zijn erg mooi. Dromerige kleuren, lieflijke details en humoristisch. Wat extra mooi is, is de opbouw van de illustraties én de tekst. Niet alleen bij elk verhaal (en versje) vind je illustraties, ook tussen elk verhaal vind je een prachtige grote illustratie, die de overgang weergeeft tussen de verschillende dieren waar Vlinder langs komt. Daarnaast wordt elk verhaal afgesloten met een versje, waarin de overgang met een nieuw verhaal al zichtbaar lijkt te worden.


Een perfect boek om uit voor te lezen door het ritme, de humor en de spannende zoektocht van Vlinder. Vooral goed om voor te lezen aan oudere kleuters, maar ook In te zetten in de middenbouw bij bijvoorbeeld het thema insecten. Ga op onderzoek uit naar hoe een rups verandert in een vlinder of naar kenmerken van een van de beesten, laat ze het dier tekenen, na het voorgelezen te hebben. Kortom, genoeg ideeën!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page