top of page

Umbrador van Marieke Smithuis


Dit magische boek vol avontuur is, zodra je begint met lezen, niet meer weg te leggen.


Jinna groeit op zonder ouders bij Agaath, (die ze tante Agaath noemt). Ze ontdekt al vrij snel dat ze geen schaduw heeft... Dat maakt haar zeer uniek. Tante Agaath is niet de meest makkelijke tante, maar ze koopt wel een hond voor Jinna, Scharrie. Scharrie wordt haar beste vriend. Als tante Agaath op een dag Scharrie opsluit, wil Jinna vluchten. Ze schrikt zich wezenloos als ze via beelden in de ramen een boodschap ziet en ze probeert Scharrie te bevrijden, maar dan gebeurt er wat magisch. Jinna en Scharrie verstoppen zich in de ijskast, maar dat blijkt geen gewone ijskast. Het is een ijskast met een weg naar een andere wereld, naar Umbrador. Daar wordt ze opgewacht door een lieve vrouw, Doortje. Beetje bij beetje leert Jinna van Doortje meer over deze magische wereld en over haar eigen magische schaduw die zich aan het ontwikkelen is. Ze blijkt een Schaduwwezen, net als alle bewoners van Umbrador. Jinna leert van Doortje dat elke bewoner van Umbrador een magisch talent heeft en een eigen bijzondere schaduw. Dat betekent dat Jinna dus ook een talent heeft. Jinna geniet van alles in Umbrador, maar ze komt er algauw achter dat het er minder mooi is dan het lijkt, want Fulgis, de Schaduwvorst, is wreed en heeft snode plannen. En wat blijkt, die wreedheid komt door Jinna.... Al snel start een wervelend, bijzonder avontuur dat Jinna beleeft samen met Scharrie. Een avontuur waarin ze bijzondere Schaduwwezens ontmoet waarbij haar eigen rol steeds groter wordt.


Zodra je begint met lezen, laat het verhaal je niet meer los. Het boek is sterk opgebouwd door korte hoofdstukken (verdeeld over vijf delen), spannende gebeurtenissen die elkaar vlot opvolgen en onverwachte wendingen in een magische wereld waar het goede tegen het slechte strijdt. Daarbij zijn de gekozen namen van de personages, de dieren en de prachtige omschrijving van de omgeving een groot pluspunt. En mocht je even gedesoriënteerd zijn in Umbrador, dan kun je voorin en achterin het boek spieken op de mooie kaart van Umbrador. Dit alles maakt dat dit boek smaakt naar meer, naar een vervolg...


Bij elk hoofdstuk staat een kleine illustratie van Jeska Verstegen die de kern van het hoofdstuk goed weergeeft. Daarnaast wordt aan de hand van een paginagrote zwart-wit illustratie de kern van het deel dat volgt op een magische wijze weergegeven. Heel treffend, magisch, sprookjesachtig en donker.


Een mooi en spannend boek over doorzetten, trouw zijn aan elkaar, genegenheid voor een ander voelen, verraad en vriendschap.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page