top of page

Vogeleiland van Peggy Nille


'Als wij goed voor de natuur zorgen, zorgt de natuur ook goed voor ons.'


Een heerlijk kijk- en zoekboek met schitterende illustraties om samen te lezen; een ideaal voorleesboek.


Dit prachtige prentenboek laat goed zien dat vogels steeds meer moeite hebben om te overleven. Er zijn steeds minder insecten, vissen of andere dieren die vogels eten, wat mede komt door de mens en klimaatverandering. Nu is het niet het doel van dit boek om aan te geven hoe het gebrek aan eten ontstaat. De kracht zit in het feit dat je samen mooiere plekken kunt vinden om te overleven.


Het verhaal start met de kolibries die op zoek gaan naar betere oorden, omdat er bijna geen eten meer is. Samen met de bijeneters gaan de kolibries naar een eiland; een eiland zonder mensen waar het krioelt van de insecten én waar genoeg eten is voor alle vogels. De tocht gaat langs veel meer andere plekken waar bijzonder mooie vogels wonen. Op elke bladzijde komen er weer nieuwe vogels bij: valken, spechten, ijsvogels, flamingo's, kraanvogels en meer. Alle bladzijden hangen met elkaar samen, aangezien de vogels steeds weer meer nieuwe vogels meenemen naar de eindbestemming: het vogeleiland.


Eigenlijk is het een soort zoekboek, telboek en verhaal in één. Op elke bladzijde, bij elke nieuwe vogel, valt wat te ontdekken. Zo kun je gericht op zoek naar een specifiek aantal dieren of planten of er wordt de vraag gesteld hoeveel je van iets ziet. Heel divers, ook omdat kinderen niet alleen nieuwe vogels leren kennen, maar ook vruchten, planten en insecten.


Je kunt goed differentiëren met dit prentenboek, want sommige vragen zijn moeilijker dan andere vragen. Zo is het tellen nog goed te doen, maar een vraag over welke vogel ontbreekt, vraagt meer van het kind. Het moet goed onthouden hoe alle vogels eruit zien en hoe ze allemaal heten. Deze vogels zien er gelukkig allemaal echt anders uit, dat is goed zichtbaar.


Dit prentenboek valt op door de prachtige illustraties waar je uren naar kunt kijken. Met heldere en vrolijke, passende kleuren kijk je je ogen uit. Elke bladzijde is anders, maar toch is de samenhang in alle illustraties goed zichtbaar.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page