top of page

Voor altijd dichtbij van Elvis Peeters


Een bijzonder en ontroerend prentenboek over rouw, gemist en verdriet, waarbij de woorden van Elvis Peeters en de illustraties van Yule Hermans samen een krachtig warm verhaal vol troost laten zien. Ze vertellen het persoonlijke verhaal van illustratrice Yule. De beelden maken goed voelbaar hoe het is je moeder te verliezen, wat dat met een jong meisje doet en hoe de anderen om haar heen daarmee om gaan. De tekst is daarbij aanvullend en geeft de beelden extra kracht door ze aan elkaar te verbinden. Je zou het ook andersom kunnen interpreteren, maar toch merk je dat je, als je alleen de tekst leest, dus zonder de beelden, stukjes in het verhaal zelf moet invullen.


Yule verliest haar moeder en haast poëtisch, beeldend zie je wat dat met haar doet. Je ziet hoe Yule zich vastklampt aan de gedachte aan haar moeder. Je ziet hoe alles om haar heen verandert in glas, zo kwetsbaar. Naarmate de tijd vordert, merk je dat de kilte verdwijnt en ze de warmte vindt en krijgt die ze nodig heeft om dit verlies een plekje te geven.


Doordat het een heel beeldend verhaal is en eigenlijk vol metaforen staat, is het best een pittig verhaal voor jonge kinderen. Ondanks dat is het zo waar: verdriet voelt als kwetsbaar, breekbaar glas. Daarom kan dit verhaal zorgen voor herkenning. Die kilte, het kwetsbare, dat is iets wat meerdere kinderen zullen voelen of ervaren als ze een ouder of andere dierbare moeten missen. Dit boek zal hen kunnen helpen, maar ook kan het andere kinderen inzicht geven in hoe iemand om kan gaan met gemis en verdriet. De krachtige en dromerige illustraties en het feit dat het boek uitgegeven is in groot formaat, helpen daarbij.


Schrijver: Elvis Peeters

Illustrator: Yule Hermans

Jaar: 2022

Genre: prentenboek

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Lannoo

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page