top of page

Vuureiland van Sietze Norder


'Wat wij hier samen doen met ons allen maakt het eiland juist zo bijzonder.'


in dit boek ga je mee op avontuur met de spin Wilson. Wilson is een bijzondere spin. Hij slaapt soms misschien wel dagen en heeft geen idee van tijd, maarij is wel heel vindingrijk. Wilson de spin komt op een onbewoond eiland terecht en vindt het eigenlijk best lekker zo in zijn eentje, maar langzamerhand komen er steeds meer dieren bij op het eiland. Wilson ontmoet gekke vogels met donzen veren, waarvan Juma een van zijn beste maatjes wordt. Hij ontmoet schildpadden, onder andere Garçon, die zelfs denkt dat hij heel goed kan zingen. Ook ontmoet hij nog een meisjespiraat, Ilja. Als er ineens veel mensen op het eiland komen, gaat het steeds slechter met het eiland. De mensen op het eiland zorgen voor onrust, wat voornamelijk komt door kapitein Donderborst die bomen laat kappen en dieren gevangen neemt. Wilson bedenkt samen met zijn nieuwe vrienden een plan om het eiland te redden.


De schrijfwijze van het boek is erg prettig. Het boek bevat korte, aansprekende zinnen die ervoor zorgen dat je geboeid blijft. Doordat het verhaal start met een soort intro waarin de schrijver vertelt dat de spin Wilson hen een verhaal vertelde en uiteindelijk ook hiermee afsluit lijkt het boek rond. Het is alsof de schrijver je dus een verhaal vertelt terwijl je dat niet meteen zo door hebt.


Dit is een heel fijn voorleesboek dat natuurlijk ook geschikt om zelf te om zelf te lezen vanaf een jaar of 8. Juist door de wijze van schrijven, waarbij Sietse Norder veel humor en ook een vertellende schrijfstijl hanteert, is het echt een geschikt boek om voor te lezen omdat je alles heel goed voor je kunt zien.


Sietze Norder is wetenschapper en onderzoekt hoe biodiversiteit op eilanden wordt beïnvloed door het klimaat, het landschap en de mens. En laat dat nou precies zijn wat in dit boek heel goed en scherp wordt uitgewerkt zonder dat je het idee hebt dat het gemaakt is of te informatief is. Het is echt een goed verhalend boek.


Elk hoofdstuk bevat een grote illustratie van Jitske Wadman. Die grote illustratie geeft prachtig weer wat de kern van het hoofdstuk is. Sommige andere belangrijke gebeurtenissen of elementen in het verhaal krijgen ook aandacht door een illustratie. De illustraties zijn divers, soms schetsend en soms juist gedetailleerd. Die speelsheid maakt het een aantrekkelijk geheel.


Niet zo gek dat Vuureiland genomineerd is voor de Hotze de Roosprijs 2024; een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan een debuterende kinderboekenauteur. Schoolkinderen in de gemeente Zaanstad brengen hun stem uit op de boeken.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page