top of page

Waarom je meestal gek bent op...van Esther Walraven


In dit boek vind je de antwoorden op vijftig vragen over vriendschap, liefde, familie en voortplanting op een erg toegankelijke manier uitgewerkt. De acht hoofdstukken hebben allemaal een eigen onderwerp, zoals jij en de mensen om je heen, jij en je gezin, jij en de liefde en jij en je veranderende lijf. Die hoofdstukken zijn vervolgens onderverdeeld in een aantal vragen. Zo vind je bij Jij en eh...Seks? antwoorden op vragen als waarom knuffelen zo fijn is en waarom vrijen lekker is als het voor allebei goed voelt.


Esther Walraven schuwt prille en wat ingewikkelde wetenschappelijke onderwerpen niet. Op een eenvoudige rn toegankelijke manier worden wetenschappelijke feitjes uitgelegd. Zo schrijft Esther Walraven bijvoorbeeld over DNA bij het onderwerp over waarom de een blauwe ogen heeft en de ander bruine of ze schrijft over hormonen bij waarom je lichaam verandert als je in de puberteit komt. Verder vind je bij bijna elke uitwerking van een vraag interessante wist-je-datjes. Ook is er ruimte om aantekeningen te maken in het boek op een aantal bladzijden, bijvoorbeeld bij waarom je je bij sommige mensen prettiger voelt dan bij anderen; daar vind je een lijstje dat je kunt invullen met eigenschappen van je bestie en jou.. Verder vind je best veel, (praktische) tips (bijvoorbeeld 'zo word jij een echte zoen kampioen'), opdrachtjes (bijvoorbeeld 'vertel een mop') en testjes (bijvoorbeeld wat voor vriend(in) ben jij).

De vormgeving van dit boek is erg aantrekkelijk en vrolijk. Met verschillende achtergrondkleuren, verschillende lettertypes en diverse illustraties van Elly Hees is het een speels boek, zonder dat het storend is. Doordat de uitwerking van de vraag op vrijwel dezelfde manier is opgebouwd, is het een overzichtelijk geheel. Achterin het boek staat nog een register; handig als je over een specifiek onderwerp informatie zoekt.


Dit boek is vooral interessant voor kinderen vanaf een jaar of 10 om zelf te lezen, maar je zou er in de klas ook praktische opdrachten aan kunnen koppelen als je bijvoorbeeld met natuur en wetenschap (biologie) bezig bent. Doordat elke vraag kort is uitgewerkt (op twee bladzijden), zou je per dag een vraag kunnen uitwerken. Weten kinderen zelf het antwoord misschien al? Hoe komen ze zelf tot een antwoord? Is dat hetzelfde antwoord als in het boek?


Kortom, een heel fijn, toegankelijk boek dat niet mag ontbreken in bovenbouwklassen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page