top of page

Wie springt op en neer van Tina Oziewicz


In dit prentenboek komen allerlei emoties voorbij. Een paar sprekende voorbeelden: gastvrijheid bakt een taart, verdriet wikkelt zich in een deken, woede ontploft, eenzaamheid sleept zich door de woestijn en vriendschap gaat naast je zitten als je struikelt. Zo'n dertig verschillende emoties of gevoelens, die allemaal voorbijkomen op eenzelfde manier. Eén zin met daarbij een krachtige, sfeervolle en liefdevolle illustratie die het gevoel dat bij de zin hoort perfect weergeeft. Op de laatste bladzijde wordt duidelijk wat de emoties of gevoelens allemaal gemeen hebben.


Dit prentenboek kenmerkt zich door de korte, maar uiterst krachtige tekst bij de schitterende, sfeervolle illustraties van Aleksandra Zajac. De illustraties zeggen alles; door kleine details kun je zo raden welke emotie is afgebeeld, maar met de tekst erbij maakt het de emotie die weergegeven wordt des te krachtiger. In die ene korte zin bij elke emotie, zit een heel verhaal verstopt, want wat is bijvoorbeeld bruggen bouwen of wat betekent het als 'onrust jongleert'?

Een perfect boek om gesprekken aan te gaan over gevoelens of emoties. Voor kleuters kan best nog best lastig zijn, vooral voor de jongste kleuters, vanwege de sterke figuurlijke taal (vandaar onze tip om het in de middenbouw in te zetten) Je zou dit boek kunnen inzetten bij het bespreken van situaties die voorkomen in de klas. Je kunt bijvoorbeeld één emotie eruit halen en die bespreken. Wat betekent deze zin? En als we wat dieper graven? Wat kun je aan iemand zien en wat niet?


Niet voor niets internationaal bekroond en al vertaald in veertien talen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page