top of page

Winterdieren van Bibi Dumon Tak


Ga mee op ontdekkingstocht op de Noordpool en Zuidpool en ontmoet 23 dieren die hier leven in de altijd heersende kou. Een prachtig, koud, leerzaam en informatief boek en net even anders dan andere boeken van Bibi Dumon Tak, door de samenhang tussen de dieren: de kou!


Ontdek bijvoorbeeld het geheim van de neus van het rendier, hoe de narwal aan zijn hoorn komt, waarom de walrus een zeebodemstofzuiger wordt genoemd, dat krill de brandstof van Antarctica is, dat er meerdere dieren zijn die een winterslaap houden of een lading antivries in zich hebben, dat de noordse stern bang is in het donker of dat moeder natuur een kreng is.


Het verhaal van elk dier beslaat vier of zes bladzijden. Op de eerste twee bladzijden zie je een prachtige (in koude kleuren) illustratie van Martijn van der Linden; een illustratie van het dier waar het verhaal dat volgt over gaat. Verder vind je bij elk dier een aparte rubriek 'er was eens...' of 'er waren eens..' waarin heel kort in een andere kleur leuke weetjes over het dier staan, vooral nieuwsberichten van vroeger (of korter geleden).

De schrijfstijl is pakkend doordat Bibi de lezer veel aanspreekt en vooral luchtig schrijft over het dier en zijn leefomgeving. Toch staan er best wel wat harde feiten in, zoals hoe een zeeluipaard een pinguïn of zelfs mens doodt én hoe een zeeluipaard juist een mens wil helpen .


Goed in te zetten bij thema's als winter, dieren en in het bijzonder winterdieren. Leuk om dan elke dag een verhaal voor te lezen en kinderen vervolgens verder over die dieren na laten denken of er opdrachten aan te koppelen. Geef elk kind of tweetal bijvoorbeeld een dier uit dit boek en laat hen nog meer informatie over dit dier verzamelen, geef daar bepaalde criteria bij, zoals leefomgeving, uiterlijk, babydieren, voedsel en dergelijke. Je kunt elk kind of tweetal dit laten uitwerken in een presentatie of als onderdeel van een nieuw boek.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page