top of page

Winterverhalen van Daen Casey met illustraties van Zana Goldhawk


'Mogen deze verhalen je winter verlichten met magie, wonderen, wijsheid en plezier.'


In het boek staan 18 verhalen prachtige verhalen uit de hele wereld, bijvoorbeeld uit Engeland, Duitsland, Rusland, Polen, Oekraïne en Japan. Deze volksverhalen en andere verhalen vallen op vanwege allereerst de prachtige, paginagrote illustraties die vaak bij elk verhaal staan en daarnaast door de zwierige, haast poëtische taal.


Duidelijk is is dat het boek een mix van bekende en minder bekende, vooral oude verhalen bevat. Zo kennen velen het verhaal wel over De Sneeuwkoningin of 'De notenkraker'. Minder bekend zijn bijvoorbeeld 'De Appelboomman' en 'De Twaalf maanden'. Elk verhaal wordt vermoedelijk daarom kort ingeleid door een klein stukje informatie die nodig is om te weten voor het hele verhaal of die de context van het verhaal schetst. In deze uitleg lees je bijvoorbeeld waar het verhaal zich afspeelt of hoe een verhaal specifiek in een bepaald land steeds gebruikt werd.


De verhalen zijn relatief kort. Een aantal verhalen is duidelijk ingekort, wat je merkt aan het soms vrij abrupte einde; die hadden we nog veel langer door mogen gaan. Andere verhalen zijn net iets langer waardoor ze wat completer lijken.


De illustraties bij de verhalen zijn werkelijk magisch zwierig en passen perfect bij het beeldende poëtische verhalende van deze bundel. Ontzettend krachtig en sprookjesachtig.


Achterin het boek vind je een bronnenlijst waarin duidelijk staat hoe de auteur aan zijn informatie is gekomen. Heel kort staat er bij wat hem daarbij heeft geholpen of wat hij bijvoorbeeld heeft veranderd.


Dit is een heerlijke voorleesbundel voor in de winter; niet alleen met kerst, ook al staan er kerstverhalen in, maar zeker ook in de maanden daarna nog zeer geschikt om voor te lezen.


Geschikt om zelf te lezen vanaf een jaar of 10. Jonger zou kunnen, maar vanwege de poëtische, beeldende taal en prachtige volzinnen, is het voor oudere kinderen beter te lezen én te begrijpen. Voorlezen kan uiteraard aan jongere kinderen.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page