top of page

Aap op straat van Leo Timmers

'Aap op straat' is een tekstloos prentenboek waarin heel veel gebeurt en je volop zelf verhalen kunt maken; kleine en grote. Je ziet alleen maar een paar woorden op voertuigen staan zoals 'police' en 'taxi'.


Een reis van school terug naar huis is nog nooit zo druk en bijzonder geweest als de reis die papa Aap en kleine Aap maken. Wanneer zij in hun gele motor met zijspan naar huis willen rijden, komen ze in een file met de meest bijzondere auto's en beesten. Je kunt het zo gek niet bedenken: een bus gevuld met (zwemmende) zeedieren, een stierendief die allerlei juwelen om zijn hoorns heeft hangen, een olifant die te groot is voor de ambulance, een molshoop ín een taxi en meer bijzonder origineel en grappige voertuigen en dieren. Daarnaast zijn de voertuigen (en dus de dieren) vaak ook nog op de een of andere manier met elkaar verbonden. Hoe? Dat moet je zelf maar ontdekken...Dan blijft er ook nog wat te ontdekken over.


Het boek is zo opgebouwd dat je de hele rij met voertuigen en auto's die op de bladzijden staan eigenlijk achter elkaar zou kunnen zetten en uit zou kunnen (en willen) vouwen. Zo'n lange file is het. Toch kun je het boek niet uitvouwen, omdat dan de stapjes in het verhaal niet meer kloppen. Op elke spread (twee bladzijden) zie je namelijk kleine Aap terug. Hij is direct als ze in de file komen al op de auto daarvoor geklommen en klimt en slingert zich zo een weg door de file: een nieuwsgierig aapje. Hij haalt de gekste capriolen uit of maakt handig gebruik van de voertuigen die er zijn. Op een enkele bladzijde is papa Aap weer zichtbaar; het lijkt alsof hij kleine Aap weer in zijn auto wil krijgen.


Dit kleurrijke prentenboek bevat ontzettend veel details dat het keer op keer bekeken kan worden. De vrolijkheid en humor die Leo Timmers in zijn illustraties stopt is werkelijk prachtig. Je herkent direct dat Leo Timmers dit boek gemaakt heeft. Je herkent zijn stijl niet alleen aan de ogen, maar ook aan de drukke, vaak precieze tekeningen.


Het mag wel duidelijk zijn dat je met dit prentenboek alle kanten op kunt. Er zitten zo veel verhalen in dat je er ontzettend veel mee kunt. Kijk hier voor meer tips om te lezen wat je met een tekstloos prentenboek kunt doen.

Auteur: Leo Timmers

Jaar: 2018

Genre: tekstloos prentenboek

Leeftijd: 3+

Uitgeverij: Querido


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page