top of page

Ademloos van Corien Oranje


Dit boek is een heruitgave van Love you, miss you, dat zo'n tien jaar geleden voor het eerst uitkwam. Nu is er dus een nieuwe uitgave die zeker aandacht verdient, want dit verhaal boeit van begin tot eind. Je kunt het zeker een echte pageturner noemen.


Het verhaal in dit boek oogt redelijk gewoon en is daardoor heel herkenbaar voor kinderen. De hoofdpersoon in dit boek, Lynn, is een meisje dat worstelt met gevoelens wat betreft haar plek in het gezin en gevoelens voor een jongen, Aron, de vriend van haar broer Tim. Toch is dit geen gewoon boek, juist een uniek boek. Lynn voelt zich namelijk geen gewoon meisje. Ze heeft astma en een erge vorm van eczeem; ze is overal allergisch voor. En behoorlijk ook. Lynn krijgt letterlijk ademnood, of enorme jeukplekken of opgezette ogen. Met al die ongemakken voelt zij zich een blok aan het been. Alles moet aangepast worden voor haar en ze wordt heel erg beschermend opgevoed, zodat zij geen anafylactische shock krijgt. Maar juist dat gebeurt als ze net in de brugklas zit tijdens een fietstocht met de klas. Ze durft niemand te vertellen over haar astma en allergieën en daardoor weet niemand juist te handelen als ze een anafylactische shock krijgt. Ze belandt op de Spoedeisende Hulp en na diverse onderzoeken oppert de longarts dat Lynn vier maanden naar Davos kan, naar het Nederlands Astmacentrum Davos, in Zwitserland. Dit is eigenlijk de laatste optie, want alle medicatie en bijzonder aparte therapieën slaan niet aan. Lynn wil niet naar Zwitserland, maar ze moet. Als ze weg zou gaan, scheelt dat wel weer alle bezorgdheid van haar ouders, vooral van haar moeder. Haar moeder is overbezorgd wat Lynn niet fijn vindt. Uiteindelijk gaat ze naar Davos en het blijkt leuker dan verwacht...


Door de humor, de vlotheid van het verhaal en de herkenbaarheid van veel verhaalelementen zal dit boek zeker aanslaan bij kinderen vanaf een jaar of 10 of 11. Maar het is ook zeker nog geschikt voor 12+. Dit is in ieder geval een boek dat in elke schoolbibliotheek moet staan (of in elke groep 8) en zelfs in de brugklas van het voortgezet onderwijs kan dit boek nog een goede plek krijgen. Het verhaal gaat namelijk niet alleen over omgaan met je hevige astma en allergieën, maar ook over thema's als puberen, je schamen voor je ouders, je plek vinden in een nieuw klas en verliefd zijn op de vriend van je broer. Welke tiener ervaart nou niet één van deze dingen?


De schrijfwijze is pakkend en beeldend. Zo zie je de moeder van Lynn met haar jeugdige kleding zo voor je, werkelijk prachtig beschreven. En de schaamte die Lynn heeft voor haar moeder, is voelbaar. Daarnaast is het stukje in de Hema bij de bh's ook wel erg grappig uitgewerkt.


Corien Oranje is voor dit boek naar Davos geweest en het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Heel fijn dat zulke toch best lastige onderwerpen in een kinderboek inzichtelijk worden gemaakt. De impact die deze ziekte kan hebben, wordt realistisch verteld, maar wel op een positieve manier.


Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


Ο σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.
bottom of page