top of page

Adiba van Janneke Schotveld


Deze voorleestopper bevat zeven verhalen met veel speelse en grappige illustraties. Misschien ken je Adiba wel uit 'De kikkerbilletjes van de koning', een eerder sprookjesachtige verhalenbundel van Janneke Schotveld. Daar stond al een verhaal over Adiba in.


De zeven verhalen in dit boek vormen samen één groot verhaal. Elk verhaal start hetzelfde: 'boven in de grote eik op het marktplein...' Heel fijn die herkenbaarheid, dat maakt het overzichtelijk. De verhalen gaan bijna een heel jaar rond, wat je merkt in het verhaal aan bijvoorbeeld het feit dat er soms een maand (maart en begin januari) of feestdag (kerst en oud en nieuw) wordt genoemd of doordat er staat dat de bloemen gaan bloeien, dat het heel heet is, dat de eik blad verliest en dat de heks Adiba een winterslaap gaat houden.


In het eerste verhaal maken we kennis met de oude heks Adiba zonder achternaam. Ze woont boven in de grote eik op het marktplein, tussen de mensen. Iedereen kent haar. De andere verhalen gaan onder andere over de ijscoman, buiten spelen, sneeuw en ziek zijn. Het boek werkt toe naar het feit dat Adiba een achternaam krijgt. En die uitwerking is heel mooi.

Het boek bevat weer heerlijk taalgebruik, zoals we gewend zijn van Janneke Schotveld. Korte zinnen, veel woordspelingen en de gekste uitdrukkingen. Een leuk voorbeeld is het contrast tussen oude en nieuwe dingen, zoals een elektrische fiets vs. een bezemsteel.


De illustraties zijn weer perfect passend bij de taal en de verhalen. Mooi, maar ook grappig en vol details.


De verhalen zijn erg sprookjesachtig verteld en toch eigentijds, een echt uniek sprookjesboek.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page