top of page

Adres onbekend van Susin Nielsen

Adres onbekend van Susin Nielsen is een boek dat je echt gelezen moet hebben.


Het verhaal start op het politiebureau, waar Felix Knudsen (12) en zijn moeder allebei zijn, apart van elkaar, omdat het busje waar zij in wonen als gestolen staat geregistreerd. De agent bevraagt hem op een aardige manier en Felix vertelt uiteindelijk zijn hele verhaal. Hij woont in een busje met zijn moeder en zijn gerbril Horatio, elke keer ergens anders. Zijn vader is samen met een man en woont ergens anders (spermadonor). Hij speelt in het verhaal een erg kleine rol. Felix heeft wel in huizen gewoond, maar dat liep steeds verkeerd.


Veel van wat hij vertelt, is ontroerend en aangrijpend: wassen in school-wc's, honger hebben, geen wc hebben, een depressieve moeder, diefstal, geen geld hebben, de baantjes van zijn moeder die steeds weer op niks uitdraaien en de vele leugens van zijn moeder. Hulp vragen vindt zijn moeder geen goed idee en af en toe, als zijn moeder weer een 'zinker' heeft, zijn de rollen omgedraaid en moet hij voor zijn moeder en voor zichzelf zorgen. Gelukkig heeft hij twee vrienden, Dylan en Winnie, die soms wel door hebben dat er meer speelt; die uiteindelijk ook alles voor hem doen.


De woorden die weergeven hoe hij over zijn ouders denkt, zijn treffend:

"Astrid en Daniel waren geweldige mensen… alleen waren ze geen geweldige ouders.”


Als Felix zich inschrijft voor zijn favoriete tv-spelshow en wordt geselecteerd, denkt en hoopt hij dat hij alles goed kan maken met het geld dat hij kan verdienen, maar dan loopt alles toch heel anders...

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page