top of page

Agent en boef en de fop-post van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer


Een heerlijk boek vol humor voor de beginnende lezer en voor de wat oudere kleuter. Geschikt om zelf te lezen, maar ook geschikt als voorleesboek.


Wie de verhalen van agent en boef kent, weet dat boef altijd op de een of andere manier wil ontsnappen uit de gevangenis, maar dat ze na de ontsnapping altijd weer samen komen in de gevangenis. Eigenlijk is het vanwege het niet zonder elkaar kunnen ook wel weer een lief verhaal.


In dit boek vind je zes korte grappige verhalen die samen één groot verhaal vormen. Eigenlijk lopen de verhalen soepel in elkaar over en zouden de hoofdstuktitels voor het verhaal zelf niet nodig zijn, maar voor de beginnende lezer is zo'n overzicht met hoofdstukken wel prettig. Het verhaal begint met een brief bij de voordeur van de gevangenis waar boef agent op wijst. De brief is van de baas: 'boef mag weg. laat hem vrij.' Dat doet agent natuurlijk, maar als je de verhalen kent van agent en boef, voel je al aan dat boef hierachter zit. Die voorspelbaarheid is voor kinderen erg fijn. Al snel mist agent boef en als agent dan weer een brief ontvangt met daarop: 'gefopt! de brief van de baas...die kwam van mij. boef.' begint de zoektocht naar de ontsnapte boef. Die is weer erg hilarisch. Boef laat zijn sporen na. Dat boef de brillenwinkel verandert in een billenwinkel is misschien wel het allerleukste en grappigste. Dat agent boef zal vangen is voorspelbaar, maar hoe? Die zoektocht en het terughalen van boef zijn weer origineel en humoristisch uitgewerkt.

De tekst van Tjibbe Veldkamp is fijn eenvoudig en geschikt voor lezers die net een beetje kunnen lezen: geen hoofdletters, korte zinnen en eenvoudige woorden. Het samenspel tussen illustraties van Kees de Boer en tekst is erg goed; die vullen elkaar perfect aan. Dat is bijvoorbeeld goed te zien op de pagina's waar veel chaos is afgebeeld; de tekst erbij vat samen dat boef daar was 'agent snapt het. boef was hier. met een pen en met stiften. met verf en een kwast.' en hoe agent dat dan weet, mag de lezer zelf ontdekken in de illustraties. De vrolijke illustraties maken het kijken naar het verhaal echt tot een feestje. Er valt ontzettend veel te zien, vooral op de paginagrote illustraties.


Wil je kinderen plezier laten beleven met lezen of tijdens het voorlezen, dan heb je met dit boek (en alle andere verhalen over agent en boef) een zeer geschikt boek gevonden.


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page