top of page

Alleen op de wereld van Hector Malot


Veel mensen zullen deze prachtige en ontroerende klassieker inmiddels kennen. De uitgave die je hier op de foto ziet, is die van 2016; een hertaling van Tiny Fisscher met sfeervolle illustraties van Charlotte Dematons. Verschillen met eerdere uitgaves zijn onder andere de afstand die gecreëerd is door niet meer vanuit de ik-persoon te schrijven, andere woordkeuzes die beter passen bij deze tijd en er lijkt meer nadruk op het avontuur te liggen. Vroeger heb ik een hele oude uitgave gelezen (een die nog van mijn moeder was toen zij kind was) en door deze wijzigingen voelt het nu als een fijner (voor)leesboek!

Het verhaal gaat over de vondeling Rémi. Tot zijn achtste jaar woont hij bij zijn pleegmoeder Barberin in een Frans dorpje. Hij komt er pas achter dat Barberin zijn pleegmoeder is, als zijn pleegvader en Barberin ruzie krijgen: zijn pleegvader wil niet voor Rémi zorgen en daarom wordt hij verkocht aan de reizende, oude, straatmuzikant Vitalis. Hiermee start een lange, zware en mooie zwerftocht door Frankrijk. De band die Rémi opbouwt met Vitalis, de honden en het aapje Jolie-Coeur is mooi uitgewerkt. Als Vitalis en het aapje kort na elkaar sterven, moet Rémi alleen verder. Het wordt een heel avontuur en na mooie en minder fijne gebeurtenissen, die elkaar in rap tempo opvolgen, vindt hij zijn echte moeder.


De zoektocht van Rémi naar wie hij nu is en waar hij vandaan komt, is toch echt de kern van dit boek. Heel fijn daarbij is de kaart voorin het boek, waardoor je de hele reis die Rémi aflegt goed kunt volgen. En als je dan bedenkt met welke reden Hector Malot dit boek heeft geschreven, is het helemaal passend. Hector Malot werd namelijk gevraagd een boek te schrijven waarin kinderen hun eigen land beter zouden leren kennen. Toch is het boek ook zeker nog passend in deze tijd, want wat betreft de mensen die in dit boek voorkomen is niet veel veranderd; egoïstische mensen, vriendelijke mensen, lieve mensen en onbarmhartige mensen, ze komen allemaal voorbij.


De illustraties maken het verhaal echt helemaal af. Het Franse landschap en de belangrijkste gebeurtenissen zijn prachtig in beeld gebracht. Het lijkt echt alsof je samen met Rémi op weg gaat; je ziet jezelf helemaal lopen daar.


Een echte voorleestopper voor jong en oud!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page