top of page

Als een boom van Maria Gianferra


Als je op zoek bent naar een poëtisch prentenboek over de natuur, dan heb je aan dit prentenboek een goeie.


Alleen het begin van het boek is al schitterend:

‘Doe als een boom!

Sta rechtop.

Strek je takken naar de zon.’

..ondersteund met een prachtige illustratie van een dikke boom en een jongetje dat zich net als de boom strekt.


In het hele prentenboek wordt een vergelijking gemaakt tussen boom en mens. Er zijn meer gelijkenissen dan we denken! Wij hebben net als bomen een prachtige kroon, prachtige takken, een dikke dode boomschors met veel leven van binnen. Kinderen leren door dit boek niet alleen veel over bomen én over mensen, maar ook over diversiteit.


Dit boek geeft veel aanknopingspunten om te bewegen. Je kunt samen met de kinderen ontspannende bewegingen doen. Bijna op elke bladzijde staat wel iets wat je aan beweging kunt koppelen.


‘….we zuiveren de lucht.

Houden de grond stevig vast

zodat hij niet wegspoelt

of -waait.’


De tekst is soms wat ingewikkeld, maar zeer krachtig. Ook de alliteratie die af en toe in het boek voorkomt zal de kinderen bewuster maken van klanken (ideaal om het taalbewustzijn te stimuleren):

‘een woudwijd web van wat we moeten weten’

De illustraties zijn prachtig. Sierlijk, duidelijk en vol passende natuurkleuren. Ze vullen de tekst precies goed aan. Een bonus is de uitklappagina.


Achterin het boek staat nog informatie over de anatomie van een boom. Ook staan er tips in om bomen te redden, in het algemeen, én in jouw buurt. Het boek eindigt met allerlei websites waar je meer over bomen en bossen zou kunnen vinden.


Voor sommige kinderen zal het boek te zweverig zijn door wat ingewikkelde woorden en zinnen, voor andere kinderen zal dit boek juist een verademing zijn door de kracht van verbeelding.


Een prachtig prentenboek dat geadviseerd wordt voor kinderen vanaf 5 jaar, maar eigenlijk zou het ook goed in de middenbouw én bovenbouw passen. Niet alleen vanwege de combinatie boom, mens en bewegen, maar ook vanwege de vele extra’s.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page