top of page

Als ik er ben van Claudia Jong en Lies Schroeyen

Dit vrolijke prentenboek gaat over een baby die nog niet geboren is, maar wel vol is van het leven en allemaal dromen heeft: 'zoals ik is er maar één.' Een mooie insteek, want dromen hebben is fijn en je daarbij richten op wat nog komt én een positieve draai geven aan het leven zouden meer mensen moeten doen. Toch is het niet een té positief te boek, het blijft in zekere zin realistisch en dat is fijn voor de jonge doelgroep.


Een originele insteek om vanuit een ongeboren kind de dromen in woord en beeld weer te geven. In steeds strofes van vier regels op rijm en een fijn ritme, word je meegenomen in de dromen van het nog ongeboren kind, waarbij na de kennismaking de leeftijden 1 tot en met 9, voorbijkomen. Het getal in de tekst is steeds rood en groter afgebeeld. Je kunt wel zeggen dat het een slim kind is, want het ongeboren kind weet dat je met 1 jaar al zou kunnen lopen, dat je als je twee bent, veel 'nee' zegt en dat je met 6 jaar leert lezen. Bij andere leeftijden staat niet iets dat direct zichtbaar overeenkomt met de ontwikkeling van een kind, maar wel iets wat past bij de fantasie of creativiteit die kinderen kunnen hebben, want een oliepanterpaard op je derde verjaardag of vliegen en wonen in een luchtkasteel is toch niet iets wat je dagelijks zal doen.


De bijzondere eigenzinnige en vrolijke illustraties van Lies Schroeyen vallen op door de oranje-roze kleuren die de boventoon voeren en de fijne lijnen van met name de hoofdpersoon. De afgebeelde elementen zijn overzichtelijk, meestal redelijk groot en op elke bladzijde trekt je oog direct naar het groter afgebeelde kind. Hoewel de eerste bladzijde dan wel wat buiten de toon valt met de krassen in de buik, in plaats van een kindje in de buik. Een leuk extraatje in de illustraties is dat er veel herkenbare dingen in lijken te zitten. Zo zou je het kind met Roodkapje kunnen vergelijken en zou je kunnen denken aan Nils Holgersson, maar of elk kind ook die associatie heeft, is de vraag (en die associatie is ook zeker niet nodig voor het geheel).


Door de toegankelijke taal, het fijne ritme en het telelement is dit een prentenboek dat vraagt om meerdere keren voorgelezen te worden. Ideaal om in te zetten bij thema's als dromen, wensen of het leven én goed in te zetten bij het oefenen van het tellen tot 10.

Schrijver: Claudia Jong

Illustrator: Lies Schroeyen

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: De Eenhoorn

Comments


bottom of page