top of page

Briljante planten van Geert- Jan Roebers en Margot Westerman

'Planten stellen je nooit teleur'


Een fantastisch uitdagend, leerzaam en krachtig kunstzinnig geïllustreerd boek waarin je hele gewone, hele originele en ook heel diverse weetjes over bekende en minder bekende planten vindt.


Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over planten in het algemeen, wat ze zijn. In het tweede deel lees je alles over wat ze doen en wat ze denken met heel veel verschillende onderdelen. Het derde en kleinste deel gaat over wat planten eigenlijk voor ons zouden kunnen doen. Vervolgens volgt er nog een register en wat kleine lettertjes met nog wat opmerkingen die eigenlijk niet in het boek passen, maar toch vermeld moeten worden voor een compleet beeld. Deze opbouw van het boek is sterk en voelt logisch, waarbij diverse planten zijn gegroepeerd. Denk aan bladzijden met alleen giftige planten of bladzijden met planten die zich verdedigen. De sterke opbouw is daarnaast te merken aan de vele relatief korte stukjes over diverse planten of bomen. Maar het zit ook in de wisselende indeling. Zo moet je soms een aantal bladzijden volgen voor een bepaalde tijdlijn, vind je op andere bladzijden een top drie of top vier, bijvoorbeeld 'drie leuners steuners' waarin je leest welke bepaalde klimplanten nou zo ontzettend goed en sterk zijn of een top 4 van snelheidsduivels of van de snelste schieters smijters en slurpers van het plantenrijk.


Het is onbegonnen werk om alle onderwerpen hier uit te lichten, want er zit ontzettend veel in het boek. Een aantal onderwerpen die opvallen zijn het noemen waard. Wist je dat planten kunnen eten en zweten? En wist je dat ze kunnen horen, zien en praten? Wist je dat je bouwers en klimplanten hebt? Dat er planten zijn die zich verdedigen? Dat er planten zijn die aanvallen? En dat er planten bestaan die kunnen verleiden?


De taal is fijn en rijk, want de lezer wordt meerdere keren aangesproken en uitgenodigd om goed en concreet te lezen wat er staat. Je hebt het idee dat het boek voor jou is geschreven. Daarnaast weet je met dit boek zeker dat je veel nieuwe woorden leert.


De illustraties van Margot Westermann zijn heel kunstzinnig. Je kijkt je ogen uit, wat mede komt door de bijzondere vormen en het krachtige kleurgebruik. Niet voor niets is het boek heeft het boek een Zilveren Griffel gekregen in 2023. Dat zegt wel, wat want dan is het werk zeer goed gewaardeerd. Het enige wat wel opvalt, is dat je bij een enkele plant uitleg over de bewuste plant verwacht in de vorm van een illustratie, maar die niet ziet. Aan de andere kant is het juist weer een aanleiding om zelf op zoek te gaan naar meer informatie over een bepaalde plant. Een voorbeeld is vingerhoedskruid. Er staat in het boek aangegeven dat het een mooie bos- en tuinplant is, maar dat die dodelijk is als je er een hapje van neemt. dan wil je toch eigenlijk wel zien hoe die plant eruitziet.


Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10 en ideaal in te zetten bij veel onderwerpen en zeker niet alleen bij natuur of als je planten bespreekt. Ook geschikt om stukken uit voor te lezen of gebruik het bij taal-,reken- of kunstlessen. Kortom: genoeg mee te doen!

Schrijver: Geert-Jan Roebers

Illustrator: Margot Westermann

Jaar: 2022

Genre: non-fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Gottmer

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii


bottom of page