top of page

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam van Romana Romanyshyn Andriy Lesiv


Een eerlijk, toegankelijk, indrukwekkend en prachtig vormgegeven boek over hoop, liefde, vrede en oorlog.


Meteen bij het openen van het boek word je al betoverd door de prachtige illustraties en vormgeving. Er is heel veel te zien; je kijkt je ogen uit en ziet veel details in warme kleuren.


Het verhaal gaat over drie vrienden Danko, Fabian en Zirka die in de bijzondere stad Rondo wonen. Iedereen in Rondo kent deze drie vrienden. Ze zijn bijzonder en dat is heel mooi weergegeven. Danko heeft een doorschijnend lichaam, geeft licht als een lamp en zijn hart brandt heel fel. Fabian lijkt op een hond, heeft een goede neus, scherpe ogen en is zo licht als een veertje. Zirka lijkt op een vogel, want ze kan vliegen en schrijft en tekent haar vleugels vol met alles over haar vliegtochten. Rondo is beroemd om zijn wonderlijke bloemen die kunnen zingen in de 'Music Greenhouse'.


Alles is rustig en vredig in Rondo, maar op een dag wordt het doodstil: Oorlog komt naar de stad. En dat is meteen aan de kleuren te zien; lieflijke kleuren veranderen in donkere kleuren. Oorlog verwoest alles en iedereen, want Oorlog heeft geen hart. De drie vrienden worden ook geraakt, maar geven niet op. Als Danko ineens een plan bedenkt om Oorlog tegen te houden, gaat iedereen samenwerken, want iedereen heeft een gemeenschappelijk doel: 'Iedereen deed wat hij of zij het best kon'.

Misschien nog wel het mooist beschreven is het moment wanneer Oorlog verdwijnt, want Oorlog is nog steeds merkbaar door de wonden en de nare herinneringen. Dit maakt het een eerlijk boek, niets wordt mooier gemaakt dan het is.


Door de kleuren, de drie vrienden, de prachtige vormgeving, de beeldende tekst en het pittige onderwerp zou het boek het best ingezet kunnen worden vanaf 7 jaar, maar dit boek is zelfs nog in de bovenbouw goed te gebruiken.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page