top of page

De droom van Amalia van Arend van Dam


Een heel origineel, informatief en mooi vormgegeven boek over de Amalia naar wie onze kroonprinses is vernoemd.


In veertig scenes mét dialogen zoals in een toneelspel, leer je de wereld kennen van Amalia van Solms, geboren in 1602 in Duitsland. Amalia, dochter van een graaf, wordt al jong hofdame van Elizabeth van Bohemen en juist dat zorgt ervoor dat ze al vroeg haar toekomstige man leert kennen. Die man, Frederik Hendrik, is de zoon van de welbekende zoon van Willem van Oranje. Dat betekent dat Amalia dus Prinses van Oranje wordt. Onder andere door Amalia van Solms werden kunstcollecties aangelegd en nieuwe paleizen gebouwd, waaronder Huis ten Bosch (waar onze kroonprinses Amalia nu woont). Amalia komt eigenlijk bij toeval in Nederland terecht.


Voorin het boek staat een stamboom; die voegt niet heel veel toe, want je komt er pas in de loop van het verhaal achter dat veel van de negen vermelde kinderen van Amalia komen te overlijden. Niet alle kinderen komen voor in dit boek. Wel is het fijn dat er ook belangrijke bijrollen, zoals de schilders die Amalia en haar gezin meerdere keren schilderden, staan vermeld. Gebruikelijk in die tijd was dat moeders van enige status al partners zochten voor hun kinderen terwijl die kinderen nog vreselijk jong waren; dat lijkt haar grootste levenswerk: het regelen van de huwelijken van haar kinderen. En juist daar gaan heel veel hoofdstukken over.


Het boek is origineel vormgegeven, doordat het vol staat met dialogen in korte hoofdstukken die over een (belangrijke) gebeurtenis gaan in het leven van Amalia. Je krijgt zo een goed beeld van het leven van Amalia. De hoofdstukken worden even kort ingeleid en maken vaak een sprong vooruit in de tijd; soms een paar maanden later, maar vaak een of twee jaar later. Fijn zijn de verschillende kleuren van de namen zodat je ziet wie aan het woord in elk hoofdstuk. Die originele vorm kan misschien voor sommigen als niet prettig worden ervaren, omdat er soms heel veel informatie wordt verteld; soms lijkt het alsof niet alles op de goede plek staat.


De kleurrijke illustraties van Marijke Klompmaker zijn vrolijk, passend en sommige zijn ook wat grappig. Samen met de tekst maakt dit het zeker een mooi en geschikt kinderboek!


Een echte aanrader voor kinderen die van geschiedenis houden, van vrolijke en serieuze zaken rondom koningshuizen, prinsen en oorlogen (Tachtigjarige Oorlog).





Schrijver: Arend van Dam

Illustrator: Marijke Klompmaker

Jaar: 2021

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page