top of page

Dreiging op het schoolplein van Hans Mijnders

'Dreiging op het schoolplein' is een spannend verhaal dat aansluit bij de huidige tijd. Het leest als een trein en is niet weg te leggen. Dat komt niet alleen doordat de gebeurtenissen spannend zijn, maar vooral door het zogenaamde 'whodunit' gehalte.


Het verhaal gaat over de dertienjarige Liam en zijn vrienden, Floor, Evi, Frank en Mounir. Liam ontdekt ergens bij een boerderij een snackkar die te koop staat. Een ideaal clubhuis en als ze dan ook nog een fantastische plek vinden waar de kar mag staan, kan hun geluk niet op: Club Snackbar is geboren. Dat geluk, de band tussen de vrienden en dat alles kopen en regelen voor zo'n plek niet zo maar gaat, wordt in een de eerste paar hoofdstukken sterk uitgewerkt. Al snel krijgt het verhaal een bizarre wending: het schoolplein van Frank, Evi, Floor en Liam is oranje geverfd en als het erop lijkt dat de school van Mounir ermee te maken heeft, loopt de situatie steeds meer uit de hand. Hans Mijnders weet de spanning goed op te bouwen, want het wordt zelfs zo ernstig dat het niet alleen meer om oranje schoolpleinen en ingegooide ruiten gaat, maar ook om dreigbrieven waardoor beide middelbare scholen een dag dicht moeten blijven. Tot overmaat van ramp wordt Liam door vijfdeklassers bedreigd én worden hij en Evi ook nog telefonisch bedreigd. Dat de vriendschap steeds onder spanning staat en dat de vrienden eigenlijk niet zo goed weten wat ze met de situatie aan moeten, is goed te merken in het boek. Omdat ze er zelf nu ook last van hebben, willen ze erachter komen wie de daders zijn. Het feit dat Mounir elke keer als ze in het clubhuis zijn het brein wil voeden met een snack, geeft het verhaal meerdere keren even wat lucht. Ondertussen komen ze op het originele idee iets goeds voor de natuur te doen en te gaan metaalvissen. Die afleiding tussendoor is fijn en ondertussen laat de vraag wie er achter alle bizarre gebeurtenissen zitten je niet meer los. Eén ding is zeker, de ontknoping is verrassend en blijft tot het eind niet te voorspellen.


Zonder het te heftig te maken, maar juist door dicht bij de realiteit te blijven, maakt Hans Mijnders goed inzichtelijk wat (be)dreiging, vandalisme en stalking in kan houden en hoe belangrijk eerlijk zijn en vriendschap daarbij is. De rol die de ouders van Liam hierbij spelen is een kleine rol, maar wel een van betekenis. Zo proef je eigenlijk wel dat het belangrijk is eerlijk te zijn naar je ouders toe, zonder dat het te belerend overkomt.


Hans Mijnders heeft veel thema's in dit boek op een aantrekkelijke wijze gecombineerd, waarbij hij zeer toegankelijk schrijft. Van dreigementen, rivaliteit, verliefdheid, zelf werken voor je geld tot metaalvissen, vriendschap eerlijkheid en stalken. Doordat deze onderwerpen zo sterk samenhangen, voelt het niet als veel.


Een ideaal boek voor kinderen vanaf een jaar of 10 á 11 die wel houden van wat mysteries om op te lossen en van wat spanning daarbij. Zelfs wat jongere kinderen die wat zwaardere thematiek aan kunnen, zouden dit boek al kunnen lezen, vanwege de eenvoudige en toegankelijke schrijfstijl.





Schrijver: Hans Mijnders

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Jongbloed/ Columbus

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page