top of page

De eekhoorn legt een ei van Janneke Schotveld


Als je kinderen aan het lachen wil krijgen, moet je dit boek zeker voorlezen! Een ideaal en heel goed voorleesboek, maar ook een ideaal zelfleesboek. Deze verhalenbundel bevat vijftien verhalen over verschillende dieren, oftewel fabels. Fabels zijn korte verhalen, meestal met dieren in de hoofdrol, die een wijze les bevatten. Zo eindigt het verhaal van ‘De spreeuw met de pauwenveren’ met ‘…blijf jezelf, ze wennen er wel aan’ en het verhaal van ‘De kok die (bijna) zijn kat slachtte’ met ‘…je bent nooit te oud om te leren’. Prachtige wijze lessen! Bij andere verhalen is de wijze les al vlak voor het eind verklapt, en eindigt het verhaal met een vraag, zoals ‘En Tijgertje?’ of ‘En Marietje?’ waarna een kort antwoord volgt al dan niet gevolgd door een bevestiging als ‘En zo is het’.


Er zit veel humor in de fabels, humor die óók voor volwassenen nog erg leuk, want sommige verhalen zijn gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Een mooi voorbeeld is het verhaal ‘De mieren hebben het gedaan’, waarin de specht met zijn witte kuif roept: ‘willen jullie meer of minder mieren’. Een welbekende uitspraak. Ook de alliteratie zoals’ ‘mooie mollenmeisje’, ‘pieterpeuterig prulletje’, ‘klein kleuterkrekeltje’ en ‘Wiebe de wezel’ is een heerlijke toevoeging. En zoals Janneke Schotveld in een aantal andere boeken ook prachtig doet, komen verhaalelementen weer terug in andere verhalen. Zo komen de jager en het edelhert een paar keer voor en het ‘Pangau!’ of ‘Aupang’. Heel vindingrijk zijn de woorden die gekozen zijn, denk bijvoorbeeld aan ‘hij zag hun vriendelijke roze stopcontactneuzen’.

De verwijzing naar social media is sterk. Zo zit haas op Fabelbabbel en wensen al zijn online vrienden hem beterschap als hij ziek is, maar niemand komt hem daadwerkelijk helpen. Gelukkig is daar buurman mol. Redder in nood: ‘een goede buur is beter dan een online vriend.’


Het zijn korte verhalen die worden ondersteund door prachtige illustraties van Noëlle Smit. Elk verhaal heeft één paginavullende illustratie en sommige verhalen hebben nog een of twee aanvullende kleinere illustraties. Hele vrolijke, passende illustraties die een heel goed beeld van het verhaal schetsen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page