top of page

De Gemeneriken van Jeroen van Berckum

Een grappig verhaal vol gemene streken waarin het lieve, behulpzame meisje Madelief, alles positief weet te maken.


Het zal je maar gebeuren. Je ouders zijn super gemeen en jij totaal niet. Dat overkomt Madelief. Ze heeft de gemeenste ouders ter wereld en dat is merkbaar. Madelief is daarentegen superlief en behulpzaam. Wat doe je dan als ouders? Juist, je brengt je lieve kind naar een gemene school, om je kind gemeen te maken. De school heeft vijf bijzonder gemene leraren: juf Vloekgraag, meester Kattenkwaad, meester Onfatsoen, juf Achterbaks en juf Bullebak die allerlei gespecialiseerd zijn in iets; de naam zegt het al. Op deze school zitten allerlei kinderen die kattenkwaad uithalen en de gekste en gemeenste dingen doen. Maar is dat nou zo'n slim plan om zo'n lief, braaf meisje naar zo'n school te brengen?


Het boek heeft een originele insteek. Je verwacht eigenlijk het tegenovergestelde en dat maakt het een aantrekkelijk boek. Het verhaal leest daarnaast ook nog eens vlot. Dat komt mede door de korte overzichtelijke hoofdstukken. Je maakt eerst kort kennis met de familie Grommel, daarna met de school om vervolgens vanaf hoofdstuk 4 leest hoe Madelief steeds een nieuwe dag op school beleeft. Extra overzichtelijk is dat dan steeds één bijzondere les en één gemene leerkracht centraal staan.


Wel staat het boek vol met vieze dingen en smerige grappen, soms iets te smerig, maar de twist in alle grappen maakt veel goed. Je moet dus wel wat houden van viezigheid.


De zwart-wit illustraties van Marianne van der Walle zijn treffend grappig, speels en scherp. Dat geeft net even wat meer humor of sfeer aan het verhaal. Soms vergroten ze iets in de tekst uit en soms geven ze het exact weer zoals in de tekst.
Schrijver: Jeroen van Berckum

Illustrator: Marianne van der Walle

Jaar: 2022

Genre: fictie

Leeftijd: 8+

Uitgeverij: Clavis
Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page