top of page

De Gorgels, De Gorgels en het geheim van de gletsjer, De Gorgels en de laatste kans van Jochem Myjer


Ga mee op avontuur met Melle en zijn vrienden!


Nog niet eerder een boek over de Gorgels gelezen? Dan is het handig om te weten dat Gorgels kleine en supersnelle wezentjes zijn die een kind van onder de 12 beschermen tegen ziektes en andere gevaren (waakgorgels), vooral als de R weer in de maand is. Hieronder staat kort per boek aangegeven waar de fantasierijke, spannende verhalen over gaan.


Deel 1: De Gorgels

In deel 1 draait alles om de ontmoeting die Melle heeft met zijn waakgorgel Bobba. Niet iedereen kan Gorgels zien, maar Melle heeft superogen, heeft hij even geluk! Deel 1 was volgens de Kinderjury in 2015 het leukste boek, dat zegt wel wat over hoe leuk kinderen de Gorgels vinden.


Deel 2: De Gorgels en het geheim van de Gletsjer.

In deel 2 beleven Melle en zijn zusje Limoni allerlei avonturen in de Alpen met hun waakgorgels Bobba en Belia, waar ze berggorgels ontmoeten. Alles draait in dit boek om de gletsjer die smelt. Deel 2 was in 2016 winnaar van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.


Deel 3: De Gorgels en de laatste kans

In deel 3 moeten Melle, Limoni en Katja alles op alles zetten om samen met vier (door oppergorgels) geselecteerde Porroporroguggelgorgels, Bobba, Nuru, Wakka en Braut, de wereld te redden van de ondergang. Het wordt een waanzinnig avontuur!


Wat deel 3 heeft en de andere boeken niet, is een overzicht voorin het boek waarin alle hoofdpersonages (allerlei Gorgels én jongen Melle) en Gorgeltermen staan vermeld, want dit boek bevat veel bijzondere namen (bijvoorbeeld Geelgerande Buikgriepbrutelaars, Siberische Kotsbalgers, Paarsgestipte Groensnotbrutelaars en de Oerbrutelaar) en woorden zoals 'hakkelabambam', 'rampelacatastrofestrofe', en 'urgentelaspoediespoedie', die echt niet te onthouden zijn.


Het taaltje van de gorgels is erg grappig door steeds woorden te verbinden met streepjes, zoals '-of-niet-of-wel' en 'of-ja-of-nee'. Toch zullen er kinderen zijn die dit misschien juist minder fijn leesbaar vinden, ondanks dat het duidelijk het taaltje van de Gorgels moet voorstellen. De vele kleine én paginagrote illustraties van Rick de Haas maken alle drie de boeken tot een feestje.
コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page