top of page

De grote reis van Daphne Renon en Karen Hottois


Het is vakantie en Rombout wil een verre reis maken met zijn vriend Enno. Enno wil eerst niet, maar de aanhouder wint. Ze pakken hun spullen, nou ja, Enno pakt alle spullen in en hun vrienden zwaaien hen uit. Rombout wil al snel de tent opzetten; hij is moe. Ze zijn inmiddels net aan de rand van de tuin, lekker dichtbij. Het is al snel duidelijk: op reis gaan, vindt Rombout toch enger dan het lijkt. Hij mist zijn huis, dat is heel duidelijk. Helemaal 's nachts. Rombout rent snel terug naar zijn huis en kruipt bang in bed. Enno gaat achter Rombout aan om hem gerust te stellen. Enno droomt op de bank over allerlei soorten zee en als hij wakker wordt, stelt Rombout voor een fantasiereis te maken. Ze gaan, samen met hun vrienden, overal naartoe: vakantie in een toverpaleis, vakantie met stapels pannenkoeken en taart en vakantie in Parijs. Dan ineens is er een omslag in het boek en gaat het niet meer om de reis, maar om Enno. Hij is sip en verdrietig; toen hij op reis ging met Rombout, kreeg hij steeds meer plezier en zin in een lange reis en nu is de reis ineens voorbij. En dan bedenken de vrienden een plan...

Een mooi zomers prentenboek met een voorzichtige en positieve boodschap. Het is fijn om samen op avontuur te gaan: de reis van je leven is toch wel wat anders dan zo maar op reis gaan. Een boek over vriendschap, angst, verdriet, heimwee, je thuis voelen en stappen maken in het leven.


Mooi aan de kleurrijke illustraties is dat je geen idee hebt wat de personages zijn; dieren of mensen, het blijft gokken. En het is totaal niet erg dat je niet weet wat ze voorstellen. Het zijn origineel bedachte personages, passend bij het verhaal; kinderen vinden ze meteen lief, grappig en leuk. De illustraties zijn groot, gedetailleerd (er valt heel veel te zien) warm en zacht, en dat zijn Enno en Rombout ook....prachtig!


Soms wel wat veel tekst op de bladzijden en af en toe een wat ingewikkeld verhaal, dus een tip zou zijn om het verhaal op te delen in twee voorleesmomenten en daar een goed gesprek aan vast te knopen over bijvoorbeeld heimwee en vriendschap.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page